Solin: Đakonsko i svećeničko ređenje

U subotu 25. lipnja 2022. godine na spomendan Bezgrješnog Srca Marijina u crkvi Svete obitelji u Solinu proslavljena je sveta misa kojoj je predsjedao splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša. Sveta misa započela je u 19 sati procesijom, a tijekom misnog slavlja za prezbitere su zaređeni don Mate Antunović i don Klement Radosoljić na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije te fra Richard Kakule Mahamba za đakona na naslov Franjevačke provincije svetog Benedikta Afričkog (Demokratska Republika Kongo).

Na samom početku misnog slavlja nadbiskup Dražen Kutleša pozdravio je ređenike, zatim umirovljenog nadbiskupa Marina Barišića, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mršu, odgojitelje, svećenike koji su bili u koncelebraciji, redovnike i redovnice, rodbinu i prijatelje ređenika te sve okupljene.

Nakon navještaja evanđelja odgojitelji su pozvali kandidate imenom i prezimenom kako bi stupili pred nadbiskupa koji je potom održao prigodnu homiliju u kojoj je govorio o đakonskom i svećeničkom poslanju. Valja posebno naglasiti kako je nadbiskup Kutleša pozvao ređenike da se zajedno s Marijom stalno prisjećaju svojih prvih trenutaka, svojih početaka u kršćanskom životu, a pogotovo poziva koji su doživjeli i na njemu gradili dalje.

Nakon obreda ređenja novozaređenici su se priključili nadbiskupu kod oltara i prvi put u svojoj novoj službi slavili svetu misu. Na kraju mise nadbiskup Kutleša uputio je čestitku novim svećenicima i đakonu i stavio im na srce da s obzirom na to da se dosad u njih ulagalo, odsad se od njih očekuje da izvršavaju ono što su obećali pri ređenju te da spremno idu braći i sestrama kojima budu poslani. Nakon što je nadbiskup Kutleša zazvao Božji blagoslov na novozaređene, misno slavlje završilo je himnom Tebe Boga hvalimo.

Na misi su pjevali mješoviti zbor solinske Župe Gospe od Otoka zajedno s bogoslovima Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu te franjevačkim bogoslovima Provincije Presvetog Otkupitelja, uz ravnanje Ivne Mandić, a uz orguljašku pratnju s. Lidije Matijević. Slavlje ovoga svečanog događaja nastavljeno je u ugodnom raspoloženju uz zajednički stol.

fra Marko Udovičić