Hausenstamm: 29. hrvatski folklorni festival

Tradicionalni 29. hrvatski folklorni festival održan je u subotu 22. travnja u Kulturnom i sportskom centru „Martinsee“ u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Na festivalu je nastupilo trinaest folklornih skupina odraslih iz hrvatskih katoličkih misija (HKM), župa (HKŽ) i zajednica (HKZ) iz Njemačke. Prije festivala slavljena je Služba riječi, koju je predvodio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, uz glazbenu pratnju Katarine Mihaljević i Noaha Mede iz HKZ Darmstadt.

Delegat vlč. Ivica Komadina je na temelju evanđelja istaknuo kako je važno razmisliti i prihvatiti kako Isus svakome od nas govori: „Ne boj se!“ Pogotovo kad dođe nekakva oluja u naš život, nevrijeme, nedaća, kad upadnemo u grijeh. Sv. Ivan je zapisao ovo ne samo kako bi to zapamtio za sebe, nego kako bi to prenio i drugim naraštajima tisućama godina poslije. I kad god čitamo ovo evanđelje, možemo biti svjesni da nismo sami. Isus je onaj koji i meni kaže: „Ne boj se!“. Ne boj se i kad ne uspiješ, ne boj se i kad skriviš nešto, ne boj se i kad propadneš u jednom dijelu svog života. „Ne boj se, ja sam s tobom!“ „Neka nas ovo današnje evanđelje potakne u uvjerenju da nas Isus ne ostavlja na cjedilu i da uvijek iznova imamo mogućnost okrećući se Njemu izbjeći valove i nedaće, izbjeći vjetar, da uvijek iznova imamo sigurnu luku“, istaknuo je delegat vlč. Komadina.

U molitvi vjernika sudjelovali su mladi iz HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt i HKZ Stuttgart – Feuerbach.

Nakon Službe riječi pozdravljena je Domovina himnom Republike Hrvatske „Lijepa naša“ uz pratnju tamburaškog sastava FS „Krešimir“ iz HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt i HKZ Stuttgart – Feuerbach.

Festival je uz dobrodošlicu i zahvalu svima okupljenima uime organizatora otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. „Zahvalni smo Bogu i svima vama što se odazvalo trinaest skupina, tako da smo ove godine pozvali i HRT koji će snimiti dokumentarni film o našim festivalima u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Pozdravio je i konzulicu savjetnicu Brankicu Šimundić, koja je sudjelovala na festivalu uime Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Frankfurtu, kao i članove prosudbene komisije – uglednog istraživača hrvatskog folklora, stručnog savjetnika Međunarodne smotre folklora u Zagrebu i dušu metkovskog folklora prof. Vidoslava Bagura i stručnu voditeljicu prema kriterijima Hrvatskoga društva folklornih voditelja i koreografa iz Zagreba Ivu Cvetko. Potom je prigodnu riječ uputila konzulica savjetnica Brankica Šimundić. „Sve vas srdačno pozdravljam uime odsutnog generalnog konzula Generalnog konzulata Republike Hrvatske iz Frankfurta gospodina Vedrana Konjevoda, kao i u svoje osobno ime. Želim vam ugodno druženje, dobru zabavu i, ako Bog da, vidimo se opet.“

Članovi folklornih skupina pjesmom i plesom poveli su okupljene krajevima u kojima se njeguje hrvatska folklorna baština i bogatstvo hrvatske tradicijske kulture. Tako je folklorna skupina HKM Duisburg izvela „Zaigraj, vilo, sada se bira!“ – plesove i pjesme Mirlović Zagore i okolnih sela šibenskog zaleđa. Folklorna skupina HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt i HKZ Stuttgart-Feuerbach izvela je „Na Ivanje ne radim oranje“ – pjesme i plesove Hrvata iz mađarske Podravine. Folklorna skupina HKM Köln izvela je „Kamen goro prozeleni rano“ – pjesme i plesove zapadne Hercegovine. Folklorna skupina HKZ Darmstadt izvela je „Pjesme i plesove Bizovca“. Folklorna skupina HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus izvela je „Gore je nebo visoko“ – pjesme i plesove Bilogore. Folklorna skupina HKM Gelsenkirchen i HK Bochum izvela je „Pokraj kola, dragi mi se smije“ – ličko kolo i tanac. Folklorna skupina HKM Augsburg izvela je „Splet slavonskih kola“. Folklorna skupina HKM Wuppertal izvela je „Ajd u kolo“ – hercegovačku poskočicu. Folklorna skupina HKZ Reutlingen, HKZ Metzingen i HKZ Tübingen izvela je „Kolo igra, tamburica svira“ – pjesme i plesove Hrvata Bunjevaca. Folklorna skupina HKZ Mainz izvela je „Pjesme i plesove iz Lukovišća“. Folklorna skupina HKŽ München izvela je „Vrličko kolo“. Folklorna skupina HKM Essen izvela je „Hopa, cupa, skoči“ – pjesme i plesove Slavonije. HKZ Offenbach izvela je „Racki tanac“ – plesove Hrvata iz Mađarske.

Na kraju su zlatne medalje predstavnicima skupina podijelili prof. Vidoslav Bagur i Iva Cvetko. Delegat vlč. Komadina zahvalio je svim sudionicima i okupljenima, članovima prosudbenog vijeća i voditeljici programa Gabrijeli Grgić, kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju festivala, kao i obitelji Vuko na dugogodišnjem gostoprimstvu u dvorani i restoranu. Uime prosudbene komisije prigodnu riječ je uputio prof. Vidoslav Bagur koji je zahvalio sudionicima što se okupljaju i njeguju svoju baštinu, što se zajedno smiju, pjevaju, plešu i uče svoj materinski jezik, sprijateljuju se, žene i udaju, i to sve s ciljem – neka život ide dalje. „Važno je prenositi našu baštinu dalje novim naraštajima. Vratimo se svojim kućama s lijepim uspomenama.“ Nakon festivala članovi prosudbene komisije uputili su voditeljima folklornih skupina osobno stručni sud o nastupu njihove skupine.

U zabavnom programu nastupio je tamburaški sastav „Mirakul“.

Cjelovito izvješće sa slikama svih folklornih skupina u Živoj zajednici, br. 5-6/2018.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić