Hrvace: Kamp za ministrante

Od 19. do 22. kolovoza 2023. godine u Hrvacama je održan kamp za ministrante. Na kampu je, zajedno s animatorima, prisustvovalo 16 ministranata u dobi od 10 do 14 godina. Organizaciju kampa preuzelo je Provincijsko vijeće za duhovna zvanja, a koordinator ovog događaja bio je Ivan Bazina, učitelj u Osnovnoj školi “Lotršćak” u Zagrebu. Program kampa animirali su animatori iz Župe Svih svetih Hrvace, uz duhovno vođenje župnika fra Perice koji je pratio cijeli susret.

Uz priliku za druženje i opuštanje mladi su svaki dan mogli prisustvovati svetoj misi, doživjeti iskustvo molitve, pjesme i slavlja Gospodina te osjetiti zajedništvo Crkve.

Prvi dan kampa započeo je uvodnim poticajnim govorom učitelja Ivana Bazine, nakon čega je uslijedila sveta misa koju je svaki dan predvodio fra Perica.

Navečer je održan nagovor o razumijevanju i prepoznavanju Božjeg plana u životu, kroz primjer života svetaca Filipa Nerija i sv. Franje. Nakon nagovora, večer je protekla u molitvi krunice i razmatranju.

U nedjelju ujutro drugog dana kampa održane su vodene igre za animaciju i međusobno upoznavanje, dok je poslijepodne bilo rezervirano za izlet u Ugljane gdje je posjećena zajednica Cenacolo. Tamo je održano euharistijsko slavlje, nakon kojeg su ministranti imali priliku čuti svjedočanstvo o ovisnosti i putu izlječenja mladića iz zajednice. Uslijedila su pitanja i odgovori te molitva krunice uz šetnju. Dan se završio večerom koju su pripremili momci iz zajednice uz zajedničko druženje.

U ponedjeljak, nakon doručka, započele su pripreme za izlet na izvor Rumina gdje su se ministranti zabavili u hladnom Ruminu, uz animacijske igre i druženje. Nakon poslijepodnevne mise mladi sudionici kampa izmolili su krunice šetajući oko crkve. Ostatak večeri protekao je u pjesmi, igri i druženju s animatorima.

Posljednjeg dana kampa, u utorak, nakon mise zahvalnice ministranti su podijelili svoja svjedočanstva o iskustvu živoga Boga i onome što su doživjeli i primili tijekom kampa. Nakon toga je uslijedilo zajedničko fotografiranje i pozdravi.