Studenci: Proslava blagdana sv. Roka

16. kolovoza 2023. svečano je proslavljen blagdan sv. Roka ispred istoimene kapelice Podgredom. Euharistijsko slavlje predvodio je Studenčanin fra Ante Udovičić, župnik Župe Gospe van Grada u Šibeniku – Varoš, u suslavlju s fra Petrom Teskerom i župnikom fra Tomislavom Brekalom.

Fra Ante se u svojoj nadahnutoj homiliji osvrnuo na dva teksta današnjeg slavlja: zbornu molitvu i ulomak iz svetog evanđelja po Mateju (Mt 18, 15-18). Zborna molitva je poslužila kao uvod u homiliju, ali i odgovor na temeljno pitanje homilije: „Koja je svrha čašćenja svetaca?“ Kroz razmišljanje o ovom pitanju fra Ante je prisutne doveo do saznanja da nas sveci podučavaju kako služiti bližnjima s ljubavlju te kako se to služenje treba odvijati pod okriljem Kristove Zaručnice Crkve. Naglasio je da pravo služenje, koje ima svoju osnovu u Isusu Kristu, ne može postojati izvan Crkve. Također, konačni cilj ovakvog služenja jest Kraljevstvo nebesko, što se odražava i u završnim riječima zborne molitve: „… da radosni uđemo u dom Tvoga blaženstva“.

U drugom dijelu homilije fra Ante je nastavio s temom služenja u ljubavi te se osvrnuo na bratsku opomenu (Mt 18, 15-18). Bratska opomena ima tri stupnja: prvi stupanj je „idi i pokaraj ga nasamo“, drugi je „neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja“, a treći je „reci Crkvi“. Svrha je očuvati čovjekovo dostojanstvo i omogućiti mu popravak. Međutim, fra Ante je istaknuo da postoje ljudi koji se ne popravljaju unatoč trudu. Za takve osobe Isusove riječi su jasne: „Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik“. U takvim situacijama, osoba ili institucija trebaju imati hrabrosti slijediti primjer svetog Pavla i udaljiti nepopravljive iz zajednice sve dok se ne pokaju i ne pokažu spremnost za suradnju i služenje drugima.

Misno slavlje animirali su ministranti, čitači i članovi Mješovitog župnog zbora pod vodstvom Marija Cikojevića. Prije blagoslova župnik fra Tomislav zahvalio je svećenicima i svima koji su doprinijeli da misa bude svečana i dostojanstvena. Nakon misnog slavlja nastavljeno je ugodno druženje pod starim orahom.

Ljudevit Cikojević