Hrvace: Proslava Gospe Žalosne

Župljani Župe Svih svetih u Hrvacama proslavili su u petak 15. rujna 2023. svetkovinu Gospe Žalosne, svoje suzaštitnice. Središnjim misnim slavljem predsjedao je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske u Sinju, koji je rodom iz Hrvaca.

Slavlje je započelo procesijom sa slikom Gospe Žalosne koju su nosili alkari i alkarski momci, članovi KUD-a Peruća, nogometaši NK Hrvace i MNK Hrvace, grupe vjernika te djelatnici Općine Hrvace koja ove godine slavi 30 godina postojanja. Ove godine izostala je proslava Dana Općine zbog tragičnih događaja koje su ovih dana obilježili naše mjesto i općinu. Pred kraj procesije i prije ulaska u crkvu Gospinom slikom blagoslovljena je Župa i vjernici. Procesijom je koordinirao fra Stipe Buljan, bogoslov, a pjevanje je vodio fra Toni Šimunović-Erpušina, župni vikar u Glavicama uz župni zbor. Ove godine procesija je išla malo dužom trasom, ispod groblja, kraj vrtića i općine, prema kapeli i kipu bl. Alojzija Stepinca do crkve gdje je slavljena sveta misa.

Euharistijskim slavljem predsjedao je fra Marinko Vukman, a u koncelebraciji su bili svećenici: fra Frano Doljanin, gvardijan u Omišu, fra Nikica Ajdučić, župnik u Otoku, profesor fra Jurica Hrgović, župni vikar u Otoku, fra Toni Šimunović-Erpušina, fra Ante Čovo, župnik u Potravlju, don Josip Bečić, župnik u Biteliću i Zasioku, te fra Perica Maslać, župnik Hrvaca.

„Susret Gospe i Isusa na križnom putu, podno križa na kojem je Isus umirao, Isusove riječi s križa kojima je svoju majku povjerio Ivanu i napokon Isusovo skidanje s križa i polaganje u grob, najtužniji su trenutci koje je proživjela Blažena Djevica Marija“, podsjetio je fra Marinko na početku homilije. Istaknuo je da je Marijin život bio ispunjen trpljenjem i bolima, ali isto tako i utjehom jer je vjerovala da su Božja volja i Isusovo i njezino trpljenje neodvojivi. Njeno trpljenje postalo je izvor nade i primjera kako kroz izazove dolazimo do vječne radosti.

Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem s. Vitalije Križan. Na kraju mise okupljenima se obratio župnik fra Perica. Svima je čestitao svetkovinu Gospe Žalosne, kao i Dan Općine Hrvace te zahvalio svima koji su pridonijeli da proslava Gospe Žalosne protekne dostojanstveno i svečano.

Za proslavu svetkovine Gospe Žalosne župljani su se pripravljali duhovnom obnovom tijekom trodnevnice, od 12. do 14. rujna, koju je predvodio fra Božo Mandarić, župnik Lišana Ostrovičkih. Prvog dana, nakon krunice, molitava Gospi Žalosnoj i svete mise, vjernici su imali priliku poslušati svjedočanstva mladića iz zajednice Gospe od Zdravlja, Cenacolo iz Ugljana. Drugog dana, fra Božo je održao propovijed, a zadnjeg dana održano je klanjanje pred Presvetim sakramentom koje je vodio bend Talita kum.

Neka nas u našim žalostima i radostima, nadanjima i tjeskobama, žalostima i radostima oko sebe uvijek okuplja naša Gospa Žalosna.