München: Krštenje osmog djeteta u obitelji Barišić

16. rujna 2023. godine župnik Hrvatske katoličke župe u Münchenu fra Petar Klapež predvodio je svečano misno slavlje u kapeli Duha Svetoga u Schloss Fürstenriedu u Münchenu, tijekom kojeg je krstio djevojčicu Sofiju, osmo dijete u obitelji Franje i Žane Ivane Barišić. Kumovi malenoj Sofiji bili su bračni par Biljana i Florian Šibenik.

Sofijini roditelji rođeni su u Münchenu, a njihovi roditelji 70-tih godina iz Šuice su doselili u München. U vremenima ekonomske nesigurnosti ova obitelj pokazala je svoju vjeru u Boga i vjeru u život. Osim svojih redovnih poslova Franjo i Ivana aktivno sudjeluju u župnim aktivnostima, a obitelj zajedno moli Gospinu krunicu svake večeri. Franjo je također predsjednik župnog vijeća. Oboje potječu iz brojnih obitelji, a njihova hrabrost i vjera blagoslovljeni su Sofijinim krštenjem.

Na samom početku mise župnik je izrekao pozdravne riječi roditeljima, kumovima i svim prisutnima te obredno uveo malu Sofiju u Crkvu. U nadahnutoj propovijedi izrazio je radost što župna zajednica nadbiskupija München-Freising i Katolička Crkva dobivaju još jednog člana. Osvrnuvši se na naviješteno evanđelje, rekao je da krštenje istinski otvara vrata vječnog života jer se krštenjem ucjepljuje u Kristov život te tako postaje Božje dijete. Stoga o svima prisutnima ovisi hoće li ovo novorođeno dijete, zajedno sa svom ovom brojnom djecom, sutra, kada odraste, biti sretno. „Svojim životima budimo im istinski svjedoci na putu odrastanja u vjeri, u mudrosti i znanju“, rekao je župnik.

Poslije misnog slavlja obitelj Barišić pozvala je sve prisutne na svečani ručak. U toplom i ugodnom obiteljskom ozračju nastavljeno je slavlje u čast novokrštene Sofije.

Na misi su ministrirala Sofijina braća i sestre zajedno s djecom njihovih kumova obitelji Šibenik, a liturgijsko pjevanje predvodio je Sofijin kum Florijan Šibenik.

Sudionik