Imotski: Noć kad Imotski postaje Jeruzalem

Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale rijeke posjetitelja koji su došli gledati uprizorenje 23. Muke Kristove. Prije početka dramskog prikaza u samostanskom vrtu, gvardijan fra Zoran Kutleša izmolio je Anđeo Gospodnji, zahvalivši potom sponzorima ovogodišnjeg prikaza Muke i svima koji su na bilo koji način pridonijeli njegovoj realizaciji. Posebnu zahvalu uputio je najstarijem sudioniku Rati Boriću, koji je u Muci igrao apostola od samih početaka, od 1998. godine.

U dramski prikaz uvela je pjesma muškog zbora, a nakon toga započela je scena Posljednje večere koja je donijela ozračje radosti i Kristove ljubavi i prijateljstva. Iz te svečanosti i osvijetljenosti blagovališta Isus s apostolima ulazi u tamu i tjeskobu Getsemanskog vrta. Nakon scene Uhićenja uslijedila je (ispred općine) scena Suđenja pred Pilatom, gdje je prvi put otkad se izvodi Imotska Muka, Pilat izgovorio čuvene riječi: „EVO ČOVJEKA!“ Poseban dramski naboj ovoj sceni dala je židovska svjetina, impresionirajući mnoge snagom svoje izvedbe.

Imotske ulice postale su ulice Jeruzalema – ulice Isusovog Križnog puta. Kamenim pločama koračali su rimski vojnici, veliki svećenici, dvojica razbojnika i mnoštvo glumaca amatera odjevenih u židovsku odjeću, obasjani titrajem svjetlosti baklji, uz pratnju zbora koji je izvodio „Puče moj“. Na putu do Golgote (na Tinovim skalinima) odigrale su se dirljive scene Susreta s Majkom, Veronikom, jeruzalemskim ženama i Šimunom Cirencem koji je pomogao ponijeti Isusu križ do Kalvarije (Topane), mjesta gdje se odvijaju završne scene Muke.

Ivan Šabić, glumac amater koji je glumio Isusa, impresivno je i duboko proživljeno prikazao posljednje trenutke Isusovog života, ali i svi ostali izvrsno su odigrali svoje uloge, donoseći na scenu snažne emocije koje su dirnule srca gledatelja koji su pratili njihovu izvedbu.

Ovogodišnji dramski prikaz Muke po mnogočemu će ostati upamćen: nagovještavala se kiša i nevrijeme, a Gospodin je darovao tihu i mirnu noć obasjanu mjesečinom i zvijezdama. Osim prikaza uživo, Imotska Muka doprla je i internetskim prijenosom u svaki kutak svijeta. Tiskan je i poseban letak, svojevrsni vodič s lokacijama na kojima se izvode pojedine scene Muke, a u gornjem desnom kutu letka otisnut je i QR kod čijim se skeniranjem otvara kratki povijesni osvrt na dramski prikaz Muke Kristove u Imotskom. Franjevački samostan, uz pomoć Turističke zajednice Imota te Pučkog otvorenog učilišta Imotski, postavio je i četiri jumbo plakata u Opuzenu (u smjeru Dubrovnika), u Makarskoj, Splitu i u Zagrebu. Ovogodišnju Muku možete vidjeti u videozapisu i fotogaleriji.