Imotski: Posjet franjevačkih novaka s Humca

Na tridesetdrugu nedjelju kroz godinu, 6. studenog 2022.,  dvanaest franjevačkih novaka triju provincija (Bosne Srebrene, Hercegovine i Presvetog Otkupitelja), smješteni u Franjevačkom samostanu na Humcu kod Ljubuškog, sa svojim meštrom fra Ivanom Landekom i voditeljem novačkog zbora fra Markom Bandićem posjetili su samostan i postulaturu u Imotskom.

Došavši u Imotski u popodnevnim satima, fratri i postulanti ugostili su nas u samostanskoj blagovaonici gdje smo se okrijepili i porazgovarali. Budući da je novački zbor pod ravnanjem voditelja zbora fra Marka Bandića glazbeno animirao večernju svetu misu, članovi zbora uskoro su pošli na probu u crkvu, dok su se ostali novaci dogovarali o preuzimanju drugih službi tijekom liturgijskog slavlja.

Na početku misnog slavlja gvardijan imotskog samostana i meštar postulanata fra Zoran Kutleša pozdravio je sve nazočne, a posebice nas novake, meštra i fra Marka te nam poželio da se u Imotskom osjećamo ugodno, kako je uistinu i bilo. Misno slavlje predslavio je fra Ivan Landeka, meštar novaka, koji je na koncu svoje homilije pozvao nazočne vjernike da se mole za nas, ovogodišnje novake, ali i za nova duhovna zvanja koja su zaista potrebna našem narodu kako bi se očuvala višestoljetna vjera našeg prostora. Svoj glazbeni program za misno slavlje zbor je bazirao na pjevanju napjeva gregorijanske glazbene baštine, što je unijelo poseban duh narodu u slavlju svete mise. Na koncu misnog slavlja fra Zoran se ponovno obratio nazočnima te nam zahvalio za dolazak i sudjelovanje u misnom slavlju. Na kraju je dogovoren i naš ponovni dolazak u Imotski na proljeće, što je puk osmijesima na licu i podržao.

Nakon svete mise kratko smo ostali s narodom, a potom pošli u samostansku blagovaonicu gdje smo večerali i družili se sa samostanskim bratstvom imotskog samostana. Imali smo priliku upoznati i ovogodišnje postulante Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su nam predstavili svoj dnevni red i pokazali nam svoje prostorije u samostanu. Time smo završili svoj posjet Imotskom i nakon pozdrava krenuli nazad put Humca.

Zahvalni smo najprije Bogu i našem serafskom ocu sv. Franji na daru ovog susreta i naše braće franjevaca koji su smješteni diljem svijeta; zatim samostanskom bratstvu u Imotskom na pozivu i srdačnoj gostoljubivosti koje ni u jednom trenutku nije nedostajalo. Hvala i svim vjernicima u Imotskom koji su nam, iskazavši radost zbog našeg dolaska u njihovu zajednicu i mjesto, uputili i ohrabrujuće riječi u našem hodu za Kristom.

Kako je već spomenuto, dogovoren je ponovni posjet Imotskom na proljeće kojem se iskreno i od sveg srca radujemo.

 

Mir i dobro!

Tekst: fra Ivan Pilić
Fotografije: Boško Ćosić