Imotski: Predstavljena spomenica „Marijin urednik. Lik i djelo fra Petra Lubine”

U crkvi sv. Frane u Imotskom nakon večernje nedjeljne mise 30. travnja 2023. predstavljena je  spomen-knjiga „Marijin urednik. Lik i djelo fra Petra Lubine”. Spomenica je tiskana o obljetnici fra Petrove smrti koja je nastupila 13. travnja 2022. kao posljedica zaraze koronavirusom. Izdavač je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja (Split, 2023., 191 str.).

Predstavljanje je moderirao imotski gvardijan i dekan fra Zoran Kutleša. Na početku je istakao da je razlog prvog predstavljanja spomenice baš ovdje u Imotskom to što je fra Petar toliko doprinio promicanju svetišta Gospe od Anđela na imotskoj Topani i svetišta Gospe na Vrljici u Prološcu, zatim svojoj rodnoj župi Runovići, ovom samostanu sv. Frane i cijeloj Imotskoj krajini.

Sadržaj knjige predstavila je dugogodišnja fra Petrova suradnica i autorica jednog u ovu spomenicu uvrštenih sjećanja Dragica Zeljko Selak. Knjiga je podijeljena na tri dijela, a svaki od njih na dva poglavlja. U prvom dijelu dr. Dinko Aračić obrađuje fra Petrov život i pisanu ostavštinu. Kroz životopis, fra Petrove službe ˗ od kojih je najistaknutija 40-godišnje uređivanje „Marije, lista za Marijine štovatelje” – kao i kroz pregled važnijih autorskih i uredničkih djela, Aračić zapaža istaknutu protežnu nit prisutnosti Blažene Djevice koja se može sažeti u tvrdnju što ju je jednom izrekao sam pokojnik: „Gospa je sve to lijepo vodila!”

Drugi dio spomenice sastavljen je od 29 sjećanja koja su napisali pokojnikova redovnička subraća, suradnici i prijatelji te od oproštajnih govora i sućuti sa sprovoda.

U trećem dijelu dr. Aračić izabrao je 6 od ukupno 11 fra Petrovih velikih intervjua koje je kao urednik „Marije” i izrazit promicatelj pobožnosti prema Blaženoj Djevici dao različitim tiskanim i elektroničkim medijima. U završnom poglavlju knjige Aračić donosi obilnu Lubinovu bibliografiju od preko 1000 većih ili manjih tekstova.

Urednik knjige fra Nedjeljko Jukić izložio je zašto i kako se rodila ideja i kako je spomenica nastala, naglasivši da ona nije posljednja riječ o fra Petrovu djelu i da bi bilo dostojno da ono bude vrjednovano u obliku simpozija i zbornika kojim bi stručnjaci prosuđivali njegov doprinos mariologiji i marijanskoj pobožnosti.

Sadašnji urednik „Marije” fra Ante Branko Periša izrekao je riječi zahvale svima koji su pridonijeli nastanku spomenice, provincijalu Marku Mrši i provinciji koji su omogućili tiskanje, autorima priloga, predstavljačima i nazočnima koji su iskazali počast fra Petrovu životu i djelu. Istakao je da njegovo djelo predstavlja izazov za mnoge koji će na njemu stvarati vlastita pisana djela.

Predstavljanju je nazočila bliža rodbina pok. fra Petra i brojni poštovatelji njegove osobe i djela.