Italija: Hodočašće bogoslova u Rim i Asiz

Bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, predvođeni magistrom fra Sinišom Balajićem i gvardijanom Samostana o. Ante Antića fra Domagojem Volarevićem, krenuli su na sam Uskrs, 9. travnja 2023., na hodočašće u Rim, Rijetsku dolinu i Asiz, na sveta mjesta katoličke vjere i izvore franjevaštva.

Prvog dana u ranim jutarnjim satima stigli smo u Anconu trajektom Jadrolinije koji je isplovio iz splitske luke, a zatim smo kombijima nastavili put do Rima. Odsjeli smo u Samostanu sv. Ante u Rimu (Antonianum) gdje nam je domaćin bio gvardijan toga franjevačkog samostana fra Miljenko Šteko, franjevac iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon srdačnog dočeka i zajedničkog ručka s fratrima iz samostana uputili smo se u Vatikan, u baziliku svetog Petra, prvaka apostolskog. Pred samim ulazom fra Siniša i fra Domagoj protumačili su bogoslovima povijesne pojedinosti o njenom nastanku. Po ulasku u baziliku imali smo slobodno vrijeme za molitvu i razgledavanje. Nakon zajedničke fotografije pred bazilikom, fra Siniša je proveo bogoslove Rimom do Generalne kurije franjevačkog Reda gdje nam je srdačan doček priredio fra Franco Mirri, direktor Fondacije OFM Fraternitas koja se bavi prikupljanjem sredstava za projekte Franjevačkog reda po svijetu.

Prva točka drugog dana bio je posjet katakombama svetog Sebastijana. Zatim smo posjetili i druga mjesta: baziliku svetog Pavla izvan zidina, crkve na mjestu Tri fontane, mjesto gdje je prema predaji sveti Pavao podnio mučeničku smrt, baziliku svete Marije Velike, crkvu svete Prassede u kojoj se nalazi stup na kojem je prema predaji bičevan Isus u dvoru Pilatovu, baziliku svetog Petra u okovima u kojoj se nalaze okovi za koje se vjeruje da je njima sveti Petar bio okovan, a koji se čuvaju u relikvijaru ispod glavnog oltara bazilike. U samoj se bazilici nalazi i poznati Michelangelov kip Mojsija. Posjet se nastavio preko rimskog Koloseuma, rimskog foruma sve do Kapitolija i 124 stube po kojima smo stigli do bazilike svete Marije na Aracoeli koju vode franjevci rimske provincije sv. Bonaventure.

Treći dan nas je kroz povijest Antonianuma, franjevačkog sveučilišta i bazilike svetog Ante, proveo rektor bazilike fra Juan Isidro Aldana Maldonado, fratar iz kolumbijske provincije Santa Fe. Nakon obilaska Antonianuma uslijedio je posjet krstionici i crkvi svetog Venancija na Lateranu u kojoj se nalaze moći i prikaz solinskih i istarskih mučenika koji je nastao zalaganjem pape Ivana IV., podrijetlom Dalmatinca. Nakon posjeta krstionici posjetili smo Lateransku baziliku, glavu i majku svih crkava. Zadnja točka hodočašća u Rimu bila je posjet Svetim stubama za koje se vjeruje da su one kojima je kročio sam Isus kad ga je Pilat izveo pred narod. Svi smo tako imali priliku proći stepenicama na koljenima, moleći krunicu i druge molitve. Prema predaji, Svete stube je 326. u Rim donijela sveta Jelena, majka cara Konstantina. Nakon posjeta ovomu zadnjem svetom mjestu, pozdravljajući se i zahvaljujući za srdačan i bratski doček fra Miljenku Šteki te cijelom samostanskom bratstvu, krenuli smo put Asiza.

Na putu smo hodočastili na važna franjevačka mjesta. Prvo smo posjetili Fonte Colombo, franjevački Sinaj. Ove se godine slavi osamstota obljetnica Pravila kojeg je napisao sv. Franjo 1223. godine u pustinjačkoj špilji Sacro Speco, koja se nalazi uz potok ispod današnjeg samostana. Upravo na tom mjestu sv. Franjo je sastavio drugo, potvrđeno pravilo s bratom Leonom. Pravilo je potvrdio papa Honorije III. Nakon Fonte Colomba uslijedio je posjet Grecciu, franjevačkom Betlehemu, gdje se također obilježava 800. godina od prvih živih jaslica koje je upriličio sveti Franjo. Nakon hodočašćenja ovih mjesta, uputili smo se prema Asizu gdje smo stigli u predvečerje. Smjestili smo se u Samostanu svetog Jakova kod sestara angelina (franjevki), a sate nakon večere iskoristili smo za šetnju Asizom.

Četvrti dan započeo je davanjem prvine Gospodinu, tj. svetom misom u samostanskoj crkvi svetog Jakova i molitvom Jutarnje. Nakon doručka krenuli smo put Porcijunkule, malene crkvice smještene unutar papinske bazilike svete Marije Anđeoske (Gospe od Anđela), koju  je papa Pio X. podigao na čast bazilike s naslovom „Majke i Glave svih crkava franjevačkog Reda“. U samoj bazilici nalazi se mjesto na kojem je preminuo sveti Franjo, na samrti rekao je braći da ga prenesu ondje „da dušu preda Bogu ondje gdje je… prvi put savršeno spoznao put istine” (1Čel 108). Nakon Porcijunkule slijedio je posjet crkvi i samostanu svetog Damjana u kojem se nalazi franjevački novicijat asiške provincije, a u kojem je preminula sveta Klara. Slijedio je posjet nekim crkvama u Asizu: Chiesa Nuova, nekada rodna kuća svetog Franje, danas crkva, te bazilika svete Klare u kojoj se nalazi grob svete Klare. Nakon zajedničkog razgledavanja imali smo slobodno vrijeme koje smo proveli obilazeći Asiz. U večernjim smo satima sudjelovali na molitvi Večernje u Porcijunkuli.

Peti, ujedno i zadnji dan boravka u Asizu, započeli smo ranim ustajanjem i odlaskom u papinsku baziliku svetog Franje gdje smo slavili svetu misu s Jutarnjom na samom grobu svetog Utemeljitelja i Serafskog Oca. Svetu misu predvodio je magistar fra Siniša. Nakon sv. mise i doručka vratili smo se do bazilike, gdje nas je dočekao fra Emanuel, franjevac konventualac, koji nas je detaljno proveo kroz veliku povijest donje i gornje bazilike svetog Franje i veliki samostan. Po završetku obilaska bazilike i samostana, još koji trenutak slobodnog vremena prije ručka i polaska iskoristili smo za šetnju Asizom.

Kroz popodnevne sate krenuli smo put Ancone. Da bismo iskoristili preostalo vrijeme, posjetili smo Loreto gdje se, unutar velike bazilike Svete kuće, nalazi kuća Blažene Djevice Marije u kojoj je izrekla Bogu svoj veličanstveni „Da“ te tako postala uzor vjere i Majka Sina Božjega.

Napustivši Loreto ubrzo smo stigli u Anconu te se ukrcali na trajekt s mnoštvom lijepih uspomena koje smo ponijeli u svojim srcima, koje će nam vjerujem pomoći za još bolju izgradnju našega franjevačkog srca.

Najprije upućujemo hvalu dragom Bogu za blagoslovljeno vrijeme provedeno na svetim franjevačkim mjestima na koja smo hodočastili. Sve ove dane pratila nas je Providnost Božja koja sve vodi i svime upravlja. Zahvala ide i o. magistru fra Siniši i gvardijanu fra Domagoju na zauzetosti i na svekolikoj organizaciji, svoj braći koja su na bilo koji način dali potporu ovom hodočašću kao i samoj Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja na čelu s provincijalom fra Markom Mršom koji uvijek srdačno prati i podupire rad i djelovanje svoje mlađe braće.

fra Mate Šakić