Imotski: Proslava sv. Franje

U utorak 4. listopada u Imotskom je svečano proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog, zaštitnika imotske župe i samostana.

Jutarnje mise slavile su se u 7 i 9 sati. Središnje slavlje počelo je u 10:30 procesijom u kojoj su sudjelovala djeca iz osnovnih škola te članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Frame, a koju je animirao fra Kristian Stipanović uz sviranje Gradske glazbe Imotski.

Nakon procesije u crkvi sv. Franje slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Dario Galić, župni vikar Drinovaca, uz koncelebraciju gvardijana fra Zorana Kutleše i svećenika iz samostanskog okružja. Pjevanje na misi animirao je župni zbor Imotskoga.

U prigodnoj propovijedi fra Dario je naglasio da živimo u vremenu obilježenu strahom i da nama malenima sv. Franjo pokazuje  kako se osloboditi straha i živjeti radosno uz življenu vjeru. Sve možemo pobijediti vjerom, nadom i ljubavlju po kojima se vjernik predaje Bogu u ruke. Na kraju misnog slavlja prisutne vjernike pozdravio je gvardijan fra Zoran, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi. Svima je čestitao svetkovinu sv. Franje, osobito članovima franjevačke obitelji. Također je čestitao djelatnicima i učenicima Osnovne škole Josip Vergilij Perić koji su proslavili dan škole.

Preko večernje mise u 18 sati, koju je predvodio fra Ivo Rastočić uz koncelebraciju gvardijana fra Zorana, imotski framaši imali su obred primanja u Framu te su  obnovili svoja obećanja.

Svetkovini je prethodila devetnica u kojoj su misna slavlja prvih šest dana predvodili fratri iz samostana, a zadnja tri dana fra Dario Galić, koji je ujedno predvodio i trodnevnu duhovnu obnovu za Franjevački svjetovni red imotskoga samostanskog okružja. Na uočnicu sv. Franje nakon večernje mise gvardijan s braćom franjevcima predvodio je obred preminuća sv. Franje.

samostan-imotski.hr