Vrlika: Proslava Gospe od Ružarija

Središnje slavlje proslave Gospe od Ružarija u Vrlici započelo je u nedjelju 2. listopada u 10:30 procesijom kroz grad Vrliku te svetom misom na Trgu fra Filipa Grabovca pored crkve. Misnim slavljem predsjedao je dr. fra Ivica Jurić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Procesija je održana nakon dvije godine zbog epidemioloških mjera vezanih uz pojavu koronavirusa. Ovogodišnja procesija ulicama grada Vrlike bila je nepregledna, uz mnoštvo pridošlih Vrličana i ostalih vjernika. Gospinu sliku, čiji okvir je pomno restauriran pred sam blagdan, u procesiji su nosili članovi „Udruge čuvara Kristova groba“ – Vrlika, članovi „KUU Milan Begović“ – Vrlika odjeveni u narodne nošnje te još četvorica župljana.

Uz župnika fra Mladena Prolića suslavili su fra Domagoj Volarević, profesor na KBF-u u Splitu, fra Joško Kodžoman, ravnatelj Franjevačkog sjemeništa i Franjevačke gimnazije u Sinju, te don Tomislav Zečević, svećenik rodom s Maovica, profesor na Teologiji u Rijeci te župnik u Župi Skrad. U slavlju mise posluživali su franjevački sjemeništarci iz Sinja i jedan bogoslov iz Splita.

Naslanjajući se na evanđeoski tekst i molbu apostola Isusu da im umnoži vjeru, predvoditelj misnog slavlja u propovijedi je, između ostalog, istaknuo da su: „…vjera i strah dvije krajnosti koje se međusobno isključuju. Ako vjerujemo u Boga, Bog nam daje snagu te izgrađujemo samopouzdanje i s optimizmom gledamo u budućnost. S povjerenjem u Božju pomoć i oslanjajući se na vlastite snage, protjerujemo strah koji nas sputava i drži u ropstvu“.

Preko mise pjevali su članovi Zbora mladih pod ravnanjem voditeljice Petre Milković, uz orguljašku pratnju Zvonka Lelasa., uz gradonačelnika Vrlike i predsjednicu gradskog vijeća, na slavlju mise prisustvovao je i gosp. Luka Brčić, zastupnik u Hrvatskom saboru. Proslava blagdana Gospe Ružarice i ove godine okupila je mnoge Vrličane iz vrličkog kraja i mnogih mjesta Lijepe Naše kamo su ih životne neprilike ili životni putevi odveli te hodočasnike iz susjednih župa.

Župnik fra Mladen na koncu misnog slavlja čestitao je Vrličanima blagdan Gospe Ružarice, Dan Grada Vrlike te izrekao riječ pozdrava i zahvale svima koji su pridonijeli proslavi blagdana. Za blagdan Gospe Ružarice izišao je iz tiska novi broj župnog lista „Vrličko kolo“. Proslavi blagdana Gospe Ružarice, zaštitnice Župe Vrlika, prethodila je višednevna duhovna priprava.

fra Mladen Prolić