Imotski: Proslava sv. Franje

U srijedu 4. listopada u Imotskom je svečano proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog, zaštitnika imotske župe i samostana.

Jutarnje mise slavile su se u 7 i 9 sati. Središnje slavlje počelo je u 10:30 procesijom u kojoj su sudjelovala djeca iz osnovnih škola, članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Frame, a koju je animirao fra Kristian Stipanović uz pratnju Gradske glazbe Imotski. Nakon procesije u crkvi sv. Franje slavljena je sveta misa. Zbog bolesti kardinala Vinka Puljića procesiju i središnje misno slavlje predvodio je fra Marin Karačić, župnik Župe sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići, uz koncelebraciju gvardijana fra Zorana Kutleše i svećenika iz samostanskog okružja. Pjevanje na misi animirao je imotski župni zbor.

U prigodnoj propovijedi fra Marin je naglasio kako živimo u vremenu u kojem je nasušno potrebna franjevačka karizma za obnovu Crkve i da nam sv. Franjo pokazuje kako se osloboditi grijeha i živjeti radosno uz življenu vjeru. Sve možemo pobijediti vjerom, nadom i ljubavlju po kojima se vjernik predaje Bogu u ruke.

Na kraju misnog slavlja prisutne vjernike pozdravio je gvardijan fra Zoran, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi. Svima je čestitao svetkovinu sv. Franje, osobito članovima franjevačke obitelji. Također je čestitao dan škole djelatnicima i učenicima Osnovne škole Josip Vergilij Perić.

Preko večernje mise u 18 sati, koju je predvodio fra Jakov Udovičić uz koncelebraciju gvardijana fra Zorana Kutleše i fra Ive Rastočića, duhovnog asistenta Frame Imotski, imotski framaši imali su obred primanja u Framu i obnovili svoja obećanja.

Svetkovini je prethodila devetnica u kojoj su misna slavlja predvodili fra Ivo Rastočić, samostanski i župni vikar, fra Zoran Kutleša, gvardijan i župnik, fra Josip Sušić, župnik Vinjana, a zadnja tri dana fra Nedjeljko Čarapić, župnik Podbablja, koji je ujedno predvodio i trodnevnu duhovnu obnovu za Franjevački svjetovni red imotskoga samostanskog okružja. Na uočnicu sv. Franje nakon večernje mise gvardijan s braćom franjevcima predvodio je obred preminuća sv. Franje.