Istočna Plina: Proslava Velike Gospe na Obličevcu

U Župi Plina svečano je proslavljena naša nebeska zaštitnica Velika Gospa čemu je prethodila trodnevnica. U četvrtak 12. kolovoza na Obličevcu u župnoj crkvi prvu večer trodnevnice predvodio je don Ante Bitunjac, župnik Ploča. Crkva Velike Gospe u Istočnoj Plini sagrađena je oko 1700. godine na brdu Obličevcu i župna je crkva velike i prostrane župe pod čiju duhovnu skrb spadaju sljedeća mjesta: Peračko Blato, Stablina, Šarić Struga, Čeveljuša, Banja, Modro Oko, kao i brojni zaseoci.

Drugu večer trodnevnice predvodio je fra Josip Repeša, župnik u Vrgorcu, a misno slavlje pjevanjem su obogatile „Neretvanke“. Poslije molitve krunice i svete mise uslijedio je i blagoslov ekipe lađara Stabline koji su četvrti put osvojili prvo mjesto na Maratonu lađa, tradicionalnome sportskom natjecanju autohtonih lađa od Metkovića do Ploča. Od srca im čestitamo na velikom uspjehu!

Misu uočnicu kao i jutarnje mise na samu Gospinu proslavu u 5 i u 7 sati predvodio je domaći župnik fra Kristijan. Središnje svečano slavlje u 9 sati s tradicionalnom procesijom predslavio je fra Ivica Jurić, profesor pastoralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Pjevanje je animirala sestra Angelina Tokić sa župnim zborom. Fra Ivica je u nadahnutoj propovijedi govorio o važnosti vjere koja se ne iscrpljuje samo u običajima i folkloru, makar ih i ne zapostavlja. „Vjera je u bitnom snaga koja oblikuje život, daje mu smisao i ljepotu unatoč problemima kojih nitko nije lišen. Vjera je dar Božji i uzdarje; milost koja se prima i ljubav, konkretno služenje kojim se zahvaljuje na daru života“, istaknuo je propovjednik, potaknuvši vjernike na pobožnost Gospi i življenje vjere u svakodnevnom životu. Popodnevnom misom u 19 sati, preko koje je župnik blagoslovio djecu i roditelje, završila je proslava Velike Gospe.