Sveti Rok: Proslava sv. Roka

16. kolovoza 2021. u 18 sati u crkvi svetog Roka proslavljena je svetkovina sv. Roka misnim slavljem koje je predvodio i na kojem je propovijedao fra Ivan Režić, magistar franjevačkih bogoslova iz Splita. U koncelebraciji su bili: fra Ivan Šimunac, župnik, don Josip Šimatović, rektor svetišta crkve hrvatskih mučenika iz Udbine i dekan udbinskog dekanata, don Ante Luketić, sužupnik Udbine, fra Petar Klarić, gvardijan i župnik iz Karina, u čije samostansko okružje spada Župa sv. Rok, don Dino Rupčić, župnik Donjeg Lapca, don Domagoj Duvnjak, župnik Cernika, don Tomislav Rukavina, župnik Sljemena u Zagrebu, i don Krešo Čirak, župnik Obrovca. Misi su nazočili vjernici iz sv. Roka, Lovinca, Ričica, Gračaca, Gospića i oni koji su iz Sv. Roka podrijetlom, a žive u Zagrebu ili po drugim mjestima u svijetu.

Propovjednik fra I. Režić između ostalog je kazao: „U Božjoj riječi u evanđelju po Mateju Isus kaza da će prije deva proći kroz ušice igle negoli će bogataš ući u Kraljevstvo Božje. Čuli smo Isusa govoriti o opasnosti bogatstva shvaćenog na pogrješan, ovosvjetski, bezbožan način. Tko je to bogataš i zašto on ne može u Kraljevstvo Božje? Bogataš je onaj koji u svom životu nema mjesta za Boga. Onaj kome je Bog suvišan i smeta mu! Sve drugo mu je prije Boga! To je onaj koji malo-pomalo postaje mali bog i mjerilo sreće sebi i drugima! Takav se ne usuđuje ispustiti iz ruku ono što je gramzivo prigrabio i bjesomučno drži. Redovito se radi o materijalnom bogatstvu, ugledu, moći, karijeri ili jednostavnije rečeno o oholosti života. No, često se zanemaruje činjenica da i vrlo siromašan čovjek, gledajući materijalni imetak, može biti pravi bogataš shvaćeno na evanđeoski način. Skroman imetak također se može postaviti kao prepreka u odnosu prema Bogu!

Bog nam treba biti u središtu života, u središtu obiteljskog života, posla kojeg obavljamo, u školi, zabavi i svim društvenim stvarnostima. U svemu što činimo treba nam biti u svijesti činjenica da to činimo u odnosu prema Bogu. Kad bi kršćani prisutni u javnom životu politike, ekonomije i gospodarstva bili svjesni ovoga i činili više na ovom planu, kako bi naša zemlja i cijeli svijet bili bolji, čovječniji i ugodniji za život?!

Ono o čemu Isus govori na tako divan način u svom životu odjelotvorio je sveti Roko, svetac koji nas je danas okupio na ovomu svetom mjestu. Tko je bio sveti Roko? Rođen je 1346. godine u Montpellieru na jugu Francuske u bogatoj grofovskoj obitelji. Izmoljen je od Boga po pobožnim roditeljima koji učiniše zavjet Bogu“.

Nadalje je propovjednik istakao kako sv. Roka narod Božji štuje kao zaštitnika od kuge i ostalih kužnih bolesti, bolesti nogu, ruku i rana na tijelu. Kršćanska ikonografija prikazuje ga ogrnuta hodočasničkim plaštem s ranom na nozi i psićem koji mu donosi kruh.

„Što nam poručuje kip svetog Roka? Sveti Roko je bio okužen na tijelu, a toliki u današnje vrijeme imamo krepko, njegovano tijelo, ali, nažalost, okuženo srce ranjeno: ohološću, zavišću, klevetom, lažju, proklinjanjem, nepraštanjem, mržnjom, podjelama, psovkom, ubojstvom nerođenih i rođenih, razvratom i raznim vrstama ovisnosti. Današnji čovjek više truda polaže na brigu oko izvanjskog, a manje oko unutarnje čistoće i ljepote.

Kip svetog Roka uči nas da svoju vjeru treba hraniti ustrajnom svakodnevnom osobnom i zajedničkom molitvom, slavljem sakramenata – na osobit način nedjeljnim i blagdanskim slavljem euharistije i česte ispovijedi! Vjera nam ne smije biti jedan od ukrasa, već temelj svekolikog života! Sveti Roko je umro kao stranac, poput Isusa koji svojima dođe i njegovi ga ne prepoznaše. Upitajmo se jesmo li i mi jedni drugima stranci u obitelji – žena mužu i muž ženi, roditelji djeci i djeca roditeljima… Ima li dovoljno dijaloga u obitelji ili se zavaravamo stavom da je obitelji najbitnije priskrbiti materijalnu sigurnost? Koliki žive zajedno, a ne poznaju se i boje se iskreno razgovarati. Nije li to užasno?! Biti stranac onom tko mi je najbliži? Biti miljama udaljen od onoga koji je tu pored mene? Uz to, znamo li na licima onih koji nam svakodnevno dolaze ususret prepoznati lice Krista patnika potrebna pažnje i ljubavi? Nije bogat onaj koji umije steći i sačuvati stečeno bogatstvo, nego onaj koji umije svoje srce sačuvati bogatim bogateći se u Bogu. Po primjeru i zagovoru svetog Roka dao nam Otac Nebeski dovoljno mudrosti da to usvojimo i odjelotvorujemo u svom životu“.

Liturgijske dijelove pjevali su mladi iz Sv. Roka. Na kraju misnog slavlja župnik Šimunac zahvalio je propovjedniku Režiću na predslavljenju mise i na propovijedi, svećenicima na sudjelovanju na svetoj misi, mladima koji su svirali i pjevali preko mise i narodu Božjem na nazočnosti na misi. Poslije mise župnik je predvodio molitve kod križa u groblju za sve preminule i pokopane na tom groblju.

Župnik fra Ivan ugostio je svećenike u župnoj kući, a ostali vjernici prema starom običaju nastavili su druženje i slavlje uz kolo, svirku i pjesmu blizu župne kuće.

fra Petar Klarić