Karin: Gospa od Anđela

Svetkovina Gospe od Anđela svečano je proslavljena u nedjelju 2. kolovoza u Franjevačkom samostanu u Karinu. Time je ujedno proslavljena i prva obljetnica krunjenja Isusova i Gospina lika zlatnim krunama na slici Čudotvorne Gospe od Anđela. Misno slavlje u dvorištu samostana predvodio je vicepostulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Ante Antića dr. fra Josip Šimić u zajedništvu s gvardijanom i karinskim župnikom fra Petrom Klarićem, župnikom župe Vladislavci i dekanom čepinskim vlč. Petrom Ćorlukom te vojnim kapelanom HRZ PU – Zadar o. Ivom Topalovićem SVD.

U prigodnoj propovijedi vicepostulator dr. fra Josip Šimić podsjetio je na lauretanske litanije u čijem se zadnjem dijelu Gospu zaziva i časti Kraljicom. Danas je slavimo kao Gospu od Anđela ili Blaženu Djevicu Mariju Kraljicu Anđela. Hrvati su u lauretanske litanije unijeli zaziv Kraljica Hrvata. Jedan od razloga je i taj što smo u okviru drugih država živjeli bez vladara svoje krvi, iako smo očuvali smisao i osjećaj za državnost hrvatskog naroda. Marija je na taj način postala Kraljica Hrvata ne samo u etno-antropološkom ili političkom smislu, nego ponajprije Kraljica naših srca, Kraljica koja nas zagovara kod Boga. Slično je uočljivo i kod Poljaka i Iraca. Franjevci Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja imaju još dva svetišta Gospe od Anđela – na Visovcu i u Imotskom. Štovanje Gospe od Anđela počinje sa sv. Franjom Asiškim 1216. godine uz što je povezano i crkveno dobivanje porcijunkulskog oprosta koji nije samo ostao rezerviran za asišku crkvu Gospe od Anđela Sv. Marije Porcijunkulske, već se proširio i na ostale franjevačke crkve, ali i druge crkve posvećene Gospi.

Marija ne smije biti svedena na pojam zemaljskih kraljica. Ona je prije svega Kraljica na duhovnoj razini, kraljuje našim dušama i srcima. Potiče nas u našim promišljanjima da pohodimo svetišta kako bismo doveli u ravnotežu naš ljudski kršćanski život ili bolje rečeno naš zemaljski život s kršćanskim životom. To mora biti povezano, jer biti dobar kršćanin podrazumijeva i biti dobar čovjek. Marija je ta koja nas trajno vodi svome Sinu i želi da naš put prema Bogu počne ovdje na zemlji. Stoga, odlaskom u svetište, oazu u duhovnoj pustinji, preko Marije dolazimo Bogu. Jačamo naš duhovni život, krijepimo naše duše, dovodimo naš zemljski život u harmoniju, u istinsku povezanost s Bogom – jer smo grešnici. Ali nema tih grijeha koje Bog ne oprašta, nema tih grijeha za koje nas Marija potaknuta Duhom Svetim neće savjetovati da se za njih pokajemo, ispovjedimo, pristupimo sakramentu sv. pričesti. Na taj način u nama će zaživjeti osjećaj zahvalnosti prema Mariji, Presvetom Trojstvu, posebno prema Kristu Gospodinu koji je upravo po Mariji došao k nama kako bi nas oslobodio od grijeha i posljedica prvotnoga istočnog grijeha. Zato dolazeći u svako svetište, pa i ovo karinsko, imajmo pred očima, u srcu i duši svijest da dolazimo obnoviti našu sinovsku povezanost s Nebeskom Majkom Kraljicom i da ćemo uz Njezin zagovor i pomoć obnoviti, utvrditi i popraviti naš ljudski život te potaknuti i druge da tako čine, istaknuo je u propovijedi vicepostulator dr. fra Josip Šimić.

Na kraju misnog slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao karinski župni zbor pod vodstvom Ksenije Mutić, prigodnu riječ uputio je gvardijan i karinski župnik fra Petar Klarić. Podsjetio je kako je prošle godine izaslanik zadar­­skog nadbiskupa mons. Želimira Puljića gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović okrunio zlatnim krunama likove Isusa i Čudotvorne Gospe od Anđela povodom 590. obljetnice dolaska franjevaca u Karin i 260. obljetnice nastanka slike Čudotvorne Gospe od Anđela, što je, kako je istaknuo, bilo providonosno. Ove godine to ne bi bilo moguće zbog pandemije koronavirusa, zbog čega nije bilo moguće ni održati tradicionalnu procesiju na početku ovogodišnjeg slavlja. Posebno je zahvalio umjetnicima Lindi Milić Kršnjavi i Tomislavu Kršnavi te zlatarnici „Rodić“ na radovima krunjenja Isusova i Gospina lika, kao i brojnim donatorima, među kojima su bili i predstavnici društvenog, političkog i kulturnog života toga kraja, a svima su uručene prigodne zahvalnice. Gvardijan i župnik fra Petar Klarić pozvao je sve na slavlje Gospe od Anđela sljedeće godine kada je ujedno i 50. obljetnica „Karinskog slučaja 1971.“.

Prije blagoslova viceposlutator dr. fra Josip Šimić kratko je podsjetio na život i djelovanje sluge Božjega o. Ante Antića te predvodio molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

Tekst i snimke: Adolf Polegubić