Karin: Proslava sv. Paškala

U srijedu 17. svibnja 2023. proslavljena je svetkovina sv. Paškala u Franjevačkom samostanu Karin. Prije mise svećenici su bili na raspolaganju hodočasnicima za ispovijed. U 11 sati don Dario Matak, župnik Filip Jakova i Sikova, predmolio je litanije i molitve ispred kipa sv. Paškala, a potom svetu misu u koncelebraciji s gvardijanom i župnikom fra Petrom Klarićem, fra Ivanom Nimcem, samostanskim vikarom, župnikom Kruševa i dekanom novigradskog dekanata, don Tomislavom Baričevićem, župnikom Pridrage, don Mladenom Kačanom, župnikom Galovca, i don Tihomirom Vulinom, župnikom Posedarja i Podgradine.

Govoreći o životu i svetosti sv. Paškala, don Dario je istaknuo njegovu hrabrost i odlučnost kojom je branio stvarnu prisutnost Isusovu u euharistiji nasuprot krivovjercima koji su to nijekali. Zato je Paškal bio progonjen, ali je hrabro i ustrajno svjedočio svetost euharistije. Paškal je uranjao u otajstvo euharistijskog Krista. Budimo ponizni i maleni poput sv. Paškala i ljubimo euharistijskog Krista poput njega, pozvao je nazočne propovjednik.

Čitanja su čitali članovi mjesnog bratstva OFS-a „Gospa od Anđela“. Prvo čitanje i psalam čitala je Ana Tuzlak, drugo čitanje hodočasnica iz Beča Josipa Đeno, a molitvu vjernika Anđa Antunović. Liturgijske dijelove svirao je i predvodio pjevanje Ladislav Vojnić Tunjić, a evanđelje je navijestio fra Ivan Nimac.

Hodočasnici su, prema stoljetnim običajima, učinili zavjete u čast sv. Paškala i dali da se izgovore svete mise za zdravlje njihovih obitelji i za zdravlje njihova blaga, kao i ostale zavjetne darove. Na kraju mise gvardijan je izmolio molitvu za blagoslov njihova blaga, jer je sv. Paškal i zaštitnik blaga. Od davnine se u Karin hodočastilo sv. Paškalu i iz drugih župa Bukovice i Ravnih kotara i molilo se za blagoslov obitelji i njihova blaga.

Na kraju mise o. Klarić zahvalio je predsjedatelju misnog slavlja i ostalim svećenicima na ispovijedi i koncelebraciji te što su doveli svoje vjernike na hodočašće i na zavjet sv. Paškalu, kao i svim nazočnim vjernicima, pozvavši ih da i dogodine hodočaste ovom svecu.

fra Petar Klarić