Karin: Proslava sv. Paškala

U petak 17. svibnja 2024. proslavljena je svetkovina sv. Paškala u Franjevačkom samostanu Karin. Prije mise svećenici su ispovijedali hodočasnike. U 11 sati don Mladen Protić, župnik Popovića i Korlata, predmolio je litanije i molitve ispred kipa sv. Paškala, a potom služio misu u koncelebraciji s gvardijanom i župnikom Karina i Kruševa fra Petrom Klarićem, don Krešom Čirakom, župnikom Obrovca, Medviđe i dekanom Novigradskog dekanata, don Tomislavom Baričevićem, župnikom Pridrage, don Tihomirom Vulinom, župnikom Posedarja i Podgradine, fra Ivanom Nimcem, samostanskim vikarom, i fra Ivanom Marijom Đuzelom, ispovjednikom u Karinu.

U svojoj propovijedi don Mladen je istaknuo kako svatko od nas teži izvrsnosti u nečemu te stoga u životu tražimo uzore i životne primjere. Naglasio je da imamo čitavu plejadu svetaca, blaženika, mučenika i slugu Božjih. To su ljudi koji su, premda nisu bili savršeni, postali sveti unatoč svojim manama.

Don Mladen je naveo kako za svako zanimanje i područje rada postoji svetac koji nam može biti uzor. Tako smo, primjerice, 1. svibnja u ovom samostanu proslavili sv. Rikarda Pampurija, koji nam je pokazao kako biti liječnik i istodobno težiti svetosti. Također je spomenuo mladog sveca Carla Acutisa koji je svojim životom pokazao da godine nisu prepreka za svetost. On je umro sa samo petnaest godina, a već tada je bio na glasu svetosti i ubrzo je postao blaženik.

Sv. Paškal bio je maleni i ponizni fratar koji je obavljao službu vratara. Iako se po svojoj službi nije isticao veličinom, učenošću ili snagom bio je po volji Božjoj. Bog često bira slabe i neplemenite kako bi posramio jake i mudre ovoga svijeta. Gospodin Isus Krist u svojoj molitvi zahvaljuje Ocu nebeskom što je otajstva kraljevstva Božjega objavio baš malenima. Znamo da je Isusovo rođenje najprije naviješteno pastirima, dok su njegovi prvi apostoli bili ribari.

Zašto su baš maleni i ponizni oni koji su prirasli Božjem srcu? Zato što se ne pouzdaju u sebe, nego u Boga. Svjesni svojih slabosti, ali i Božje veličine, oni sve predaju Bogu u ruke i zahvaljuju mu na svemu. Njihov život nije usmjeren na slavljenje sebe ili svoje snage, već proslavljanje Boga. Bog se preko njih proslavlja, posvećuje ih te posvećuje i svijet.

Sv. Paškal može nam poslužiti kao uzor u mnogočemu osim u malenosti. Njegove glavne karakteristike koje nam mogu poslužiti za rast u svetosti su predanost, trud i darovi Božje milosti koje je koristio za služenje drugima.

Iako nije bio obrazovan, Paškal je bio ispunjen mudrošću koja dolazi „odozgor“. Često su ga tražili za savjet zbog njegove duboke duhovnosti i mudrosti. Njegovo srce bilo je ispunjeno Božjim darovima, a pokazivao je i natprirodne znakove poput levitacije tijekom molitve. Pripisivana su mu i brojna druga čudesa, poput umnažanja kruha za siromahe, liječenja bolesnih i dara proroštva.

Najznačajnija karakteristika svetog Paškala bila je njegova duboka pobožnost prema euharistijskom Isusu. Bio je predan euharistijskom životu i uvijek je žurio pred svetohranište kad bi mu to dopuštala služba. Za vrijeme mise zadušnice dok je Paškalovo tijelo ležalo u otvorenom lijesu, oči su mu se otvorile u trenutku podizanja tijela i krvi Kristove.

Velika ljubav prema Presvetom Sakramentu bila je temelj Paškalovog života. Ta ljubav ga je krijepila, jačala i ispunjavala Božjim milostima i darovima. U tome nam može poslužiti kao primjer i uzor.

Njegova čvrsta vjera u stvarnu Isusovu prisutnost u presvetoj euharistiji bila je neupitna. Vjerovao je da je Isus doista prisutan među nama pod prilikama kruha i vina. Ta vjera bila je snaga koja ga je vodila i osnaživala u svim situacijama života.

Nažalost, naša vjera u Kristovu prisutnost oslabila je. Tijekom povijesti događala su se brojna euharistijska čudesa kojima je Gospodin potvrdio tu svoju prisutnost. Sv. Paškal nam je primjer kako trebamo štovati tijelo i krv Isusa Krista s velikom vjerom, žarom i pobožnošću. Iz toga proizlaze i njegove poznate misli: „Sakrament ispovijedi oslobađa nas od grijeha, a sakrament svete pričesti oslobađa nas od volje da griješimo.” „Iz sveg srca služite Gospodinu; siromahe ljubite. Imajte veliku pobožnost prema Presvetom Sakramentu. Nikad ne zaboravite Bogorodicu. Budite revni u opsluživanju svetog Pravila. I vi ćete doći u Nebo!” Stoga je propovjednik potaknuo vjernike na poniznost, skromnost i pobožnost te na pouzdanje u zagovor svetog Paškala kako bi ojačali u vjeri.

Čitanja su čitali članovi mjesnog bratstva OFS-a „Gospa od Anđela“. Prvo čitanje čitala je Ana Tuzlak, a psalam Neda Marijić. Evanđelje je pjevao don Krešo, dok je molitvu vjernika izrekao fra Ivan Marija. Liturgijske dijelove svirala je i predvodila Ksenija Mutić, voditeljica župnog zbora u Karinu.

Prema stoljetnom običaju, hodočasnici iz Pridrage, Popovića, Kruševa i drugih mjesta u čast svetog Paškala izrekli su zavjete i dali da se izgovore mise za zdravlje njihovih obitelji i za zdravlje njihovog blaga. Na kraju mise gvardijan je izmolio molitvu za blagoslov njihovog blaga, budući da je sveti Paškal zaštitnik blaga. Još od davnina u Karin se hodočastilo svetom Paškalu i iz drugih župa Bukovice i Ravnih Kotara, moleći za blagoslov obitelji i blaga.

Na kraju mise gvardijan je zahvalio predvoditelju misnog slavlja i ostalim svećenicima na ispovjedi i koncelebraciji te što su doveli svoje vjernike na hodočašće i zavjet svetom Paškalu. Zahvalio je i svim prisutnim vjernicima, pozvavši ih da i iduće godine hodočaste ovom svecu.

fra Petar Klarić