Karin: Proslava sv. Paškala

U utorak 17. svibnja 2022. proslavljena je svetkovina sv. Paškala u Franjevačkom samostanu Karin. Prije svete mise hodočasnike su ispovijedali don Anđeko Buljat, župnik iz Benkovca, dekan benkovačkog dekanata i kanonik, don Krešo Ćirak, župnik Obrovca i Medviđe, don Valter Kotlar, župnik Popovića i Korlata, i vojni kapelan iz vojne baze Zemunik don Ivo Topalović. Gvardijan i župnik fra Petar Klarić predvodio je pobožnost 13 utoraka sv. Anti u 10:45 u zajedništvu sa svećenicima i narodom. U 11 sati obrovački župnik don Krešo predmolio je Litanije svih svetih ispred kipa sv. Paškala, a zatim je predslavio svetu misu u koncelebraciji s don Anđelkom, don Valterom, don Ivom, fra Ivanom Nimcem, župnikom Kruševa i dekanom novigradskog dekanata i fra Ivanom Šimuncem, župnikom iz Gračaca, Lovinca, Ričica, Svetog Roka, Rudopolja i Palanke.

Govoreći o životu i svetosti sv. Paškala, don Krešo je istakao njegovu poniznost i odlučnost da kao franjevac redovnik slijedi Krista, iako je mogao prihvatiti bogat i lagodan ovozemaljski život. Njemu je Krist bio najveće bogatstvo. Sv. Paškal posebice je gajio pobožnost prema euharistijskom Kristu. Nije završio visoke škole, ali je završio školu života u školi svoga euharistijskog Učitelja. Propovjednik je potakao sve nazočne da slijede sv. Paškala u poniznosti, skromnosti i ljubavi prema euharistijskom Kristu te da nam presveta euharistija bude svakodnevno u srcu i duši, kao pojedincima i kao narodu.

Čitanja su čitali članovi mjesnog bratstva OFS-a „Gospa od Anđela“. Prvo čitanje i molitvu vjernika čitao je Mijo Šušnja, psalam Ana Tuzlak, Ladislav Vojnić Tunjić svirao je liturgijske dijelove i predvodio pjevanje, a evanđelje je navijestio fra Ivan Nimac.

Ove godine bilo je više hodočasnika u odnosu na prošle dvije pandemijske. Reče jedan vjernik iz Korlata: „Gvardijane, ove zadnje dvije godine nisam dolazio zbog korone. Sretan sam što sam danas došao sv. Paškalu i učiniti zavit za zdravlje svoje obitelji i blaga“. Drugi hodočasnik iz Kruševa reče: „Gvardijane, prije sedam godina na današnji me dan šlagiralo i završio sam u zadarsku bolnicu. U sebi sam se molio Bogu po zagovoru sv. Paškala da me ozdravi. Moja je molitva uslišana. Vidite da sam danas zdrav. Od tada u zadnjih sedam godina svake godine na današnji idem pješice iz Kruševa na zavit sv. Paškalu u Karin“. Prema stoljetnim običajima mnogi su vjernici učinili zavjete u čast sv. Paškala i dali da se izgovore svete mise za zdravlje njihovih obitelji i za zdravlje njihova blaga, kao i ostale zavjetne darove. Od davnine se iz ovoga kraja pješice hodočastilo sv. Paškalu i darovalo bi se „runo vune“ za zdravlje blaga, jer se od njega živjelo i odijevalo. Zadnje „runo vune“ na sv. Paškala donio je hodočasnik iz Popovića 2018. godine.

Na kraju mise o. Klarić zahvalio je predsjedatelju misnog slavlja i ostalim svećenicima na ispovijedi i koncelebraciji, kao i svim nazočnim vjernicima, pozvavši ih da i dogodine hodočaste ovom svecu. Svećenicima i uzvanicima na objedu i zajedničkom druženju priključio se i don Tomislav Baričević, župnik Pridrage.

fra Petar Klarić