KBC Križine: blagoslov kapele Gospe Lurdske

U četvrtak 11. veljače u bolničkoj kapelaniji KBC-a Split (Križine) mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, blagoslovio je novu kapelu Gospe Lurdske – zaštitnice bolesnika.

Na samom početku mons. Barišić zahvalio je don Anti Mateljanu i fra Miroslavu Ančiću, bolničkom kapelanu na KBC-u Križine, za trud koji su uložili u novu kapelu kako bi zasjala u svoj svojoj ljepoti. Poslije zahvala nadbiskup Barišić izmolio je blagoslovnu molitvu te poškropio sva četiri zida kapele. Po završetku blagoslova uslijedilo je misno slavlje kojim je predsjedao mons. Barišić, a u koncelebraciji su bila petorica svećenika.

U svojoj homiliji mons. Barišić novu kapelu naziva katedralom i svetištem u kojem bolesni traže utjehu, u kojoj se očituje njihova bol – svetište boli. Posebno se osvrnuo na trud djelatnika bolnica čija se žrtva posebno vidi u vremenima pandemije te dodao kako je kapelica Gospe Lurdske i njihovo utočište gdje mogu pronaći duhovnu okrijepu i odmor.

Nakon prigodne homilije don Nikola Šakić i franjevački bogoslovi pripremili su, kako obrednik nalaže, oltar za prinos darova koji se prvi put obavlja, Bogu na hvalu, u novoj kapelici. Prvi put se na oltar stavlja oltarnik nakon kojeg su stavljeni svijećnjaci s upaljenim svijećama te darovi za euharistijsku žrtvu.

Na samom kraju fra Miroslav Ančić, bolnički kapelan na KBC-u Križine, zahvalio se svima nazočnima, posebno naglasivši zahvalu svih koji djeluju unutar KBC-a, od domara do primarijusa i bolesnika, kojima je ova kapela otvorena 24 sata dnevno za molitvu i kontemplaciju pod zagovorom Gospe Lurdske.

Bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja popratili su misno slavlje skladnom pjesmom.