Sinj (Glavice): Bl. Alojzije Stepinac

U nedjelju 7. veljače 2021. g. svečanim misnim slavljem vjernici Glavica prvi put su proslavili blaženog Alojzija Stepinca, suzaštitnika mjesta Glavice.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprava na koju su se vjernici rado odazvali moleći krunicu i litanije blaženom Alojziju, pristupajući sakramentu pomirenja i svetoj misi. Trodnevnicu je predvodio župni vikar fra Marko Đerek.

Bili su to dani od velike duhovne koristi, na slavu našem Spasitelju i blaženom Stepincu. Sluge Božje, blaženici ili sveci, uzori su i primjeri koji nas potiču na što zauzetije dosljedno, životno i svjedočko nasljedovanje.

Svečano nedjeljno misno slavlje predslavio je fra Domagoj Volarević, profesor na KBF- u, uz koncelelebraciju s fra Markom. Približio nam je fra Domagoj važne odrednice iz života blaženog kardinala Stepinca: U posljednje vrijeme lome se koplja o blaženom Alojziju i to nas kao vjernike ne čini ravnodušnima. Nažalost, to je postalo dnevno političko pitanje. Pitanje blaženstva i svetosti nije velika razlika prema Bogu. Blaženi Alojzije bio je mučenik. Što znači biti mučen? Svi svjetski jezici preveli su grčku riječ martiri, što znači svjedok, onaj čije se riječi i djela slažu. Alojzije Stepinac svjedok je za istinu Kristove Riječi. Vjernost istini stajala ga je progona, zatvora i na kraju smrti. Njegova snaga u borbi protiv zla bio je Isus Krist. Bio je neustrašivi pastir, primjer apostolskog žara i kršćanske čvrstoće. Više nego ikad, današnji čovjek treba svjedoke istine evanđelja.

Fra Domagoj je kazao da je svatko od nas pozvan živo svjedočiti vjeru. Blaženi Alojzije za pravdu se borio do smrti. Ali danas svi traže pravo, nitko ne traži pravdu. Pravda je zahtjev, zakon, dati svakome ono što mu pripada. To je najprije ljudsko dostojanstvo. Gledati jedni u drugima ljude, bližnje, nekoga prema kojemu je naš život upućen. Pravda počiva na istini. Blaženi Alojzije u svakom čovjeku vidio je brata. Pravdu u našim međuljudskim odnosima treba najprije tražiti u našoj obitelji, među svojim najbližima, da budemo jedni drugima dar.

Nije lako biti pravedan. Kršćanstvo traži trajno svjedočenje. Kršćanin znači biti drugi Krist. Danas lako gubimo kršćanski identitet, stalno se žalimo, nismo otvoreni za svjedočanstvo Kristovo. Stavio nam je fra Domagoj na srce da u svakom trenutku svog života tražimo pravdu i tada će naše kršćanstvo biti jednostavnije. Cijeli svoj život upravimo Bogu i to je naš put k blaženstvu.

U Svetom pismu Isus nikada nikoga nije nazvao svetim, ali je u govoru na gori govorio o blaženima. Blažen ili svet, pustimo da to netko drugi riješi, a mi se molimo blaženom Alojziju da kao pojedinci i kao narod vjerno ostanemo uz Krista.

Život Alojzija Stepinca primjer je hrabrog, neustrašivog života Krista Gospodina i evanđelja. Svoj život dati kao svjedočanstvo za Boga i Crkvu. To je poziv i nama danas, svjedočiti za Krista Gospodina.

Neka nas nikakva politička prepucavanja ne udalje od spoznaje da se u Crkvi Božjoj i u svijetu ništa vrijedno i za vječnost korisno ne događa bez molitve i žrtve.

Na kraju misnog slavlja fra Marko je za sve zahvalio dragom Bogu, fra Domagoju koji je nadahnuto sijao Riječ, vjernicima koji su zdušno prihvatili blaženog Alojzija Stepinca kao suzaštitnika našeg mjesta, molili mu se i okupljali oko stola Gospodnjeg slaveći svetu euharistiju.

Sveti Pavao VI., papa, rekao je: Stepinac neka nas uči! Neka nas uči pouzdanju i dobroti! On je umro obavijen šutnjom, koja je svojstvo njegove Crkve, kojoj preostaje jedino glas molitve i praštanja!

Dao dragi Bog da budemo istinski nasljedovatelji najsvetijeg lika Crkve Božje u Hrvata, blaženog Alojzija Stepinca!

Nevenka Jenjić