Köln: Molitva za vukovarske žrtve

Klanjanjem i svetom misom u nedjelju 14. studenog 2021. g. u Minoritenkirche HKM u Kölnu obilježila je uspomenu na vukovarsku žrtvu i sve žrtve Domovinskog rata.
Ovo sjećanje bilo je duhovni i kulturni događaj koji je započeo u 18 sati klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.
U polusatnom klanjanju i molitvi fra Vuk Buljan, voditelj misije, kroz svetopisamske tekstove i duhovne misli podsjetio je na Isusove patnje i naše hrvatske patnje. Moleći se živom Isusu da nam udijeli snagu za naše jedinstvo i put prema Ocu, fra Vuk je prošao kroz crkvu i sve nazočne blagoslovio Presvetim oltarskim sakramentom.
Nakon klanjanja uslijedila je svečana procesija u kojoj su naši mladi i najmanji obučeni u narodne nošnje, sa svijećama u rukama, a hodajući za križem, ispred oltara položili svijeće do hrvatske zastave.
Fra Vuk Buljan istaknuo je za vrijeme propovijedi: „Poučeni vukovarskim iskustvom, pozivam nas na jedinstvo, kako u obitelji, tako i u društvu!“
Misnom slavlju nazočio je i generalni konzul iz Düsseldorfa dr. sc. Ivan Bulić. Čestitao je Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln na dostojanstvenoj organizaciji i istaknuo značaj vukovarske žrtve za hrvatski narod, podsjetivši na ono što se dogodilo 1991. s Vukovarom, Ovčarom, Škabrnjom i obranom Hrvatske od velikosrpske agresije. Generalni konzul istaknuo je da je Vukovar postao i ostao grad heroj te simbol hrvatskog stradanja, otpora i borbe za samostalnost.
Nakon govora generalnog konzula dr. Bulića organizirana je svečana procesija do spomen-ploče hrvatskom blaženiku i zaštitniku naše Misije Alojziju Stepincu, gdje su zapaljene svijeće za sve stradale u Vukovaru i u Domovinskom ratu, za vrijeme čega se pjevala „Lijepa naša“.
Cijeli duhovni događaj svojim pjevanjem uzveličao je Veliki zbor pod vodstvom s. Renate i Mara Rize.

fra Denis Šimunović