Šibenik: Benediktinke dobile grobnicu na Kvanju

Šibenske sestre benediktinke sv. Luce, jedine od svih redovničkih i crkvenih zajednica u gradu Šibeniku, nisu imale prikladnu grobnicu, osim prastarog i neadekvatnog groba ispred crkvice sv. Ane na starome istoimenom šibenskom groblju. Bog se svojom providnošću i njima smilovao!

Prije nekoliko godina bivši provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita fra Joško Kodžoman i sad pok. fra Mate Topić, gvardijan Samostana sv. Lovre, u razgovoru s direktorom uprave šibenskog groblja Joškom Vukovićem odlučili su staru fratarsku grobnicu na Kvanju, nakon što su kupili novu i veću, darovati šibenskim sestrama benediktinkama. Nakon sređivanja pravnih i tehničkih predradnji grobnica je službeno predana sestrama benediktinkama 1. studenog 2021. godine.

Tim povodom te potaknuti lijepom gestom Franjevačke provincije iz Splita i Uprava groblja u Šibeniku Čempresi d.o.o. pokazala je svoj mali doprinos sestrama darujući i postavljajući mramornu spomen-ploču.

Ovom naizgled beznačajnom gestom i voljom učinili smo Bogu i šibenskim benediktinkama veliko djelo ljudskog i kršćanskog milosrđa kako bi i one jednog dana mogle dostojanstveno počivati na zaslužnom mjestu zajedno s ostalim redovnicima, redovnicama i svećenicima grada Šibenika.

Tekst i foto: Joško Vuković, direktor Uprave šibenskog groblja Čempresi d.o.o.