Köln: Posjet pomoćnog biskupa dr. Dominika Schwaderlappa HKM Köln

Uoči blagdana blaženog Alojzija Stepinca u nedjelju 5. veljače 2023. pomoćni biskup Nadbiskupije Köln dr. Dominikus Schwaderlapp, uz koncelebraciju župnika fra Vuka Buljana i župnog vikara fra Ivana Režića, slavio je svetu misu u 12:30 s vjernicima Hrvatske katoličke misije Köln. Biskup je bio vidno oduševljen činjenicom da je u ispunjenoj crkvi Minoritenkirche bilo puno djece i mladeži te da su vjernici i prije svete mise molili krunicu i litanije. U svojoj propovijedi molitvu je označio jednim od stupova za ostvarenje zadaće koju nam je povjerio Isus, da budemo „svjetlo svijeta i sol zemlje“, uz svetu euharistiju, sakrament ispovijedi i štovanje Blažene Djevice Marije.

U homiliji je još istaknuo: „Jako je važno, drage sestre i braćo, da osobno razgovaramo s Bogom, na svoj način, na hrvatskom, na njemačkom, na svojim dijalektima, svojim riječima. Gospodin sve razumije.“

Pozvao je sve, osobito mlade, da svjedoče svoju vjeru: „Svjedočimo. Lijepo je ovdje vidjeti tako puno mladih ljudi. Vi ste u svojim školama zajedno s drugom djecom i mladima kojima je njemački jezik materinski. Nemojte se bojati pričati im što činite, da se ovdje okupljate, da molite, da idete na sakramente. Vi ste najbolji apostoli za svoje uzraste, bolji od mene. Vi znate kakve radosti i kakve brige oni imaju, vi znate kako oni funkcioniraju. Vi možete biti svjedoci. Ne tako što ćete držati velike propovijedi, nego tako što ćete vjerno činiti ono što činite, nastojati biti dobri kršćani, ljubiti Boga, ljubiti bližnjega i to ne tajiti. Drage sestre i braćo, to vrijedi za sve nas.“

Tijekom mise pjevao je zbor pod ravnanjem s. Renate Rapi, a darove su prinosili mladi odjeveni u hrvatske narodne nošnje. Na misi je bio prisutan i generalni konzul Republike Hrvatske u SR Njemačkoj za područje Nordrhein-Westfalen dr. Ivan Bulić te povjerenik u Nadbiskupiji za strane vjernike gosp. Ingbert Mühe, koje je uime svih pozdravio fra Vuk Buljan.

Na kraju mise voditelj HKM Köln fra Vuk Buljan na osobit je način zahvalio biskupu Schwaderlappu na posjetu, pozdravivši preko njega i kardinala Rainera Mariju Woelkija. U nastavku donosimo taj zahvalni govor na hrvatskom jeziku.

Poštovani oče biskupe Dominikus,

Ljudi istinu traže. O njoj govore i uvjereni su da istinu govore. Ne možemo ne postaviti pitanje: ‘Ako je istina sve ono što svatko govori i misli, kako to da se toliko razilazimo u svojim stavovima; kako se toliko netrpeljivosti, nesnošljivosti, čak mržnje uvuklo u društvo?’ Očito, čim je prisutna tolika netrpeljivost, posebice mržnja, ne radi se ni o kakvom traženju ili govorenju istine, riječ je, naime, o nametanju svojih stavova i želja drugome. A kad se u tome ne uspije, onda moćniji, jači, bogatiji progone slabije i nezaštićene.

Žrtva takve „istinoljubivosti” bio je Isus Krist zajedno sa svojim učenicima, ali i milijardama drugih ljudi. Među žrtvama bio je i blaženi Alojzije Stepinac.

Poštovani oče biskupe, žrtva takve „istinoljubivosti” zajedno s našim uzoritim kardinalom Woelkijem bili ste i Vi, i još uvijek jeste. Stoga smo Vas pozvali kako bismo Vam rekli: ‘Niste sami i ne klonite duhom! Ovdje ste svoji sa svojima, i na svome!’

Naš generalni konzul za Nordrhein-Westfalen dr. Ivan Bulić rado nam se pridružio kako bi Vam i on iskazao podršku. Od srca mu hvala.

Na osobit način hvala Vama, oče biskupe, a preko Vas i našem uzoritom kardinalu Woelkiju što ne dopuštate da takozvana „istinoljubivost” vodi Crkvu u sukob s Crkvom, nego što se trudite naviještati Krista, Istinu, koji želi i čini Crkvu jednom i jedinstvenom. Bog Vam pomogao na tom putu ustrajati. Vjernici Hrvatske katoličke misije Köln s Vama su i s našim kardinalom Woelkijem. I ostat će. Živjeli nam!

A.J./ I.R.