Köln: Spomendan na žrtvu Vukovara i Škabrnje

U nedjelju 19. studenog 2023. u crkvi Minoritenkirche u Kölnu svečanim misnim slavljem te prigodnim recitalima, domoljubnim pjesmama i poezijom posvećenoj gradu heroju Vukovaru obilježen je Spomendan na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Misnim slavljem predsjedao je voditelj HKM Köln fra Vuk Buljan, uz koncelebraciju župnog vikara fra Ivana Režića.

U nadahnutoj homiliji fra Vuk je istaknuo da danas čak i oni koji su činili zločine slobodno šeću Škabrnjom i Vukovarom. Nadovezujući se na prispodobu o talentima, postavio je pitanje: „Ako ne primjećujemo i ne cijenimo talente koje nam je Bog darovao, kako ćemo prepoznati tuđe talente i zahvaljivati Bogu za njih?“

Propovjednik se također zapitao, ako ne možemo reći Bogu hvala za žrtvu naših hrvatskih branitelja, kako ćemo moći izraziti zahvalnost čovjeku? Istaknuo je važnost zahvalnosti Bogu za darove koje je dao našim braniteljima, koji su se žrtvovali za dobrobit svoga naroda i Domovine. Fra Vuk je naglasio da, da smo izgubili rat, ishod bi bio gorak poput Bleiburga – ne bismo više postojali.

Uz to, upozorio je sve one koji govore o oproštenju bez kajanja za grijehe da razmisle o svojoj ulozi kao poticateljima zla i mržnje. Citirajući Isusa Krista: „Ako se ne obratite, svi ćete propasti“ (Lk, 13, 1 – 9), naglasio je nužnost obraćenja koje nije moguće bez priznavanja krivnje, kajanja i priznavanja vlastitih grijeha. Samo tada može doći do opraštanja, mira i radosti. Fra Vuk je zaključio opominjući one koji govore o opraštanju, a ne priznaju vlastiti grijeh, da čine druge zločincima.

Tijekom misnog slavlja pjevao je župni zbor pod ravnanjem s. Renate Rappi, a sudjelovali su i folkloraši, mladi i djeca odjeveni u hrvatske narodne nošnje, te hrvatski branitelji, odjeveni u vojne odore, koji žive i rade u Kölnu i okolici. Molitvu vjernika čitale su župljanke u narodnim nošnjama, dok su hrvatski branitelji prinijeli prigodne darove. Na kraju misnog slavlja, ispred reljefa blaženog Alojzija Stepinca, prinesena je svijeća uz molitvu za sve žrtve Vukovara i Škabrnje, uz intoniranje hrvatske himne.

Na misi je bio nazočan i generalni konzul za Saveznu zemlju Sjevernu Rajnu Vestfaliju doc. dr. sc. Ivan Bulić, koji je tijekom prigodnog programa održao predavanje pod nazivom „Značaj vukovarske žrtve za postizanje hrvatske nezavisnosti“. Recital iz pera Snježane Vučković, posvećen majci vukovarskog heroja Jeana Nicoliera, naslovljen „Obriši suze, Lyliane”, krasnoslovio je Ante Janković, a stihove fra Ivana Režića posvećene gradu Vukovaru krasnoslovila je članica Franjevačke mladeži Lorena Okić. Na programu je nastupio i VIS „Alojzije Stepinac” pod vodstvom Slavka Bočeka.

Na koncu slavlja i prigodnog programa fra Vuk je zahvalio sudionicima koji su dali svoj obol kako bi slavlje proteklo dostojanstveno. Izvanjska proslava nastavljena je u misijskim prostorijama u svečanom tonu.

fra Ivan Režić