Lišane (Bulić): Proslavljen blagdan sv. Antuna Pustinjaka

U mjestu Bulić koje pripada Župi sv. Mihovila Lišane u ponedjeljak 17. siječnja svečano je proslavljen blagdan sv. Antuna Pustinjaka, nebeskog zaštitnika Bulića. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Šimunac, župnik Gračaca. Poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari uveličali su slavlje pjevanjem čuvene tradicionalne drevne pučke „Vukšićke mise“.

Ako želiš biti savršen, hajde prodaj sve što imaš i podaj siromasima, pa dođi i slijedi me i imat ćeš blago na nebu (Mt 19,21). “Draga braćo i sestre, danas slavimo našeg zaštitnika sv. Antuna Pustinjaka, slavimo sveca koji je svoj život posvetio pustinjačkom načinu života. On je jedino u Isusu našao smisao, sreću i odrekao se svoga ovozemaljskog bogatstva koje je podijelio siromasima. Sv. Antun pokazao je da s kim se Isus sretne i tko pusti Isusa u svoj život kao spasitelja, dobiva novi predznak. Isusu je stalo do našeg obraćenja. Postavlja se pitanje: jesmo li na to spremni? Neka nam sv. Antun bude primjer da uvijek budemo vjerni Kristu, svetoj Katoličkoj Crkvi i svojoj dragoj domovini Hrvatskoj”, rekao je u nadahnutoj homiliji fra Ivan Šimunac .

Na kraju misnog slavlja fra Ivan Šimunac zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u svečanoj misi. Ispred crkve Vukšićki bećari i nazočan vjernički puk iz duše su zajedno zapjevali: „Sv. Ante, visoka zvonika, Buliću si i ponos i dika“. Zapjevala se ovom prigodom i ojkavica, razmijenilo se puno sjećanja i riječi onih župljana koji se inače rijetko susretnu. Svetkovanje nebeskog zaštitnika nastavljeno je u obiteljima uz bogati blagdanski stol.

Tekst i foto: Marko Ledenko – Mane