Lišane: Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića

Pastirski pohod šibenskog biskupa Tomislava Rogića župi Sv. Mihovila Lišane bio je u nedjelju, 16. veljače 2020. godine. U župi su dva velika mjesta: Vukšić i Lišane. Biskup je slavio dvije svete mise: u crkvi sv. Kate u Vukšiću i crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima. Biskupa su u Vukšiću pred crkvom sv. Kate srdačno dočekali vjernici i župnik fra Božo Mandarić. Na misi je bilo mnoštvo vjernika, među kojima krizmanici, prvopričesnici i učenici sa svojim nastavnicima. Svečano misno slavlje u punoj crkvi sv. Kate, uljepšao je mješoviti crkveni zbor s čuvenim starodrevnim napjevima. Biskup je bio oduševljen čuvanjem te stoljetne crkvene kulturne baštine. Nakon mise otišli su na groblje kod crkve sv. Mihovila, gdje je biskup kod centralnog križa izmolio odrješenje za sve pokojne koji počivaju na groblju.

Biskup je u pratnji župnika fra Bože Mandarića svoj pastirski pohod nastavio u Lišanima gdje je, u crkvi sv. Nikole Tavelića, slavio svečanu misu. Na svetoj misi bilo je mnoštvo vjernika, među kojima krizmanici, prvopričesnici i učenici sa svojim nastavnicima. Poslije svete mise cijeli vjernički puk otišao je na Lišansko groblje Kolona u kojem se nalazi grobna kapela sv. Jere, gdje je biskup kod centralnog križa izmolio odrješenje za sve pokojne koji počivaju na groblju. U popodnevnim satima u crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima, Biskup se susreo s vjeroučiteljima, župskim crkvenim pjevačima, predstavnicima Franjevačkog svjetovnog reda i načelnikom Općine Lišane Ivicom Musićem. Župa sv. Mihovila Lišane poznata je od davnina kao “ vrelo“ duhovnih zvanja iz koje potječe 7 svećenika, 14 časnih sestara.

Župa sveukupno ima sedam crkava, koje su tijekom Domovinskog rata većinom porušene i spaljene. Biskup je obišao crkvu sv. Ante Pustinjaka u Buliću i crkvu sv. Ante Padovanskog u Ostrovici. Pet je crkava jako dobrom stanju i sve su izgrađene u cijelosti ili obnovljene nakon Domovinskog rata. Stara crkva sv. Kate u Vukšiću i crkva sv. Jere u Lišanima još nisu obnovljene. Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju Vukšić, Lišane, Bulić, Prović i Ostrovica.

Cijeli pastirski pohod bio je obilježen radosnim susretima i srdačnim razgovorima. Biskup je ohrabrio vjernički puk da ustraju u vjeri u Isusa Krista, vjernosti Katoličkoj crkvi, svojoj dragoj domovini Hrvatskoj te im iskazao svoju pastirsku brigu i blizinu i veliku zahvalnost na srdačnom dočeku. Vjernici Vukšića, Lišana i Bulića uručili su biskupu prigodne poklone kao znak zahvale i sjećanje za njegov pastirski pohod. Na kraju euharistijskog slavlja fra Božo Mandarić zahvalio je biskupu Tomislavu Rogiću na pastirskom pohodu, na riječima ohrabrenja i utjehe koje je uputio cijelom vjerničkom puku župe sv. Mihovila Lišane.

Tekst i foto : Marko Ledenko – Mane