Lišane: Sv. Nikola Tavelić

Svečanim euharistijskim slavljem 14. studenog 2023. u crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima, uz sudjelovanje mnoštva vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik Lišana sv. Nikola Tavelić. Slavlje je započelo procesijom oko crkve u kojoj su se izmjenjivale litanije i pučki napjevi. Mlade djevojke u narodnim nošnjama nosile su procesijsku sliku sv. Nikole Tavelića.

Misno slavlje predslavio je fra Domagoj Runje, profesor na KBF-u u Splitu, u koncelebraciji sa župnikom fra Božom Mandarićem i drugim svećenicima. Tijekom slavlja mješoviti župni crkveni zbor izvodio je liturgijske skladbe na prepoznatljivome tradicijskom napjevu Lišana. Crkveni zbor mladih uveličao je misno slavlje izvedbama psalama i duhovnih pjesama koje su oduševile prisutne.

Sv. Nikola Tavelić podnio je mučeničku smrt, čime je proslavio Boga. Fra Domagoj Runje istaknuo je u nadahnutoj propovijedi da smrt nije uzaludna kada netko podnosi patnje zbog vjere. Nije svaka žrtva kršćanska i mučenička; postoji razlika između onih koji traže osvetu i odštetu te onih koji poput sv. Nikole Tavelića podnose mučeničku smrt, suobličujući se s Gospodinom Isusom Kristom. Isusova smrt, kako je naglasio fra Runje, ima otkupiteljsku snagu koja vodi u život.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Domagoju Runji na predivnoj propovijedi, braći svećenicima, župnom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli u proslavi svetkovine zaštitnika Lišana sv. Nikole Tavelića.

Nakon svete mise vjernici su, prema običaju, na groblju molili i palili svijeće za svoje pokojne. Lišančani i njihovi gosti, uz bogati blagdanski stol, pjesmom su proslavili svoga nebeskog zaštitnika sv. Nikolu Tavelića.

Tekst i fotografije: Marko Ledenko – Mane