Lišane (Vukšić): Proslavljena svetkovina sv. Mihovila

29. rujna 2022. u župnoj crkvi sv. Mihovila u Vukšiću svečano je proslavljena svetkovina sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Vukšića. Svečano misno slavlje, u nazočnosti brojnih župljana i hodočasnika iz drugih okolnih mjesta, predvodio je fra Ante Jurić, svećenik iz Splita, u koncelebraciji s domaćim župnikom fra Božom Mandarićem i fra Branimirom Šegotom koji je rodom iz Vukšića.

„Draga braćo i sestre, ako nam je stalo do našeg spasitelja Isusa Krista, do sreće u našim obiteljima, blagostanja u našem narodu i našoj domovini, onda trebamo živjeti prema zapovijedima Isusa Krista. Daj nam, Gospodine, da ostanemo vjerni Tebi, svom narodu, uz pomoć Isusa Krista i svetog Mihovila. Molimo da nas uvijek prati obilna Božja pomoć i zagovor našeg vođe sv. Mihovila. Sv. Mihovil neka bude naš zaštitnik i zaštitnik naših obitelji“, rekao je u propovijedi fra Ante Jurić.

Nakon misnog slavlja vjernici su položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih pokojnika. Kao pravi domaćini Vukšićani su sa svojim gostima nastavili slavlje „Mijelje” (sv. Mihovila) uz bogati obiteljski blagdanski stol.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane