München: Oproštaj od Samostana i Župe sv. Gabrijela

U nedjelju 25. rujna 2022. godine, nakon 36 godina života i pastoralnog djelovanja u Samostanu i Župi sv. Gabrijela u Münchenu, svečanom euharistijom službeno smo se oprostili od župljana, čega je rezultat prestanak pastoralnog djelovanja u Župi i napuštanje Samostana sv. Gabrijela.

Odluci o napuštanju prethodilo je dugo preispitivanje i promišljanje, o čemu je bilo govora i na ovogodišnjem provincijskom kapitulu koji je održan u lipnju ove godine. Prema preporuci provincijskog kapitula, provincijski definitorij razmotrio je stvarno stanje i, zbog nedostatka osoblja, odlučio da se naša Provincija povuče iz Samostana i Župe sv. Gabrijela.

Misu je predvodio kanonik mons. Hans Georg Platschek, a u koncelebraciji su bili provincijal fra Marko Mrše, kanonik u miru Joseph Obermayer, župnik Engelbert von der Lippe, gvardijan fra Eduard Sokol i župni vikar fra Ante Ivan Rozić.

Župnik Engelbert u homiliji je naglasio vrijednosti franjevačke prisutnosti te značaj franjevačke duhovnosti čiji su tragovi, kako je rekao, i danas vidljivi. Spomenuo je podatak da franjevci u ovoj župi i samostanu djeluju stotinjak godina, a od 1986. godine, dakle 36 godina, djeluju franjevci članovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Na kraju homilije župnik je zahvalio župnom vikaru fra Anti Ivanu Roziću kao i svim fratrima koji su djelovali u ovoj župi.

Na kraju mise uslijedilo je nekoliko govora. Kratki i sažeti govor održala je predsjednica ekonomskog vijeća gospođa Gabriela Stemmer koja je uputila riječi zahvale našoj Provinciji kao i svim fratrima koji su djelovali u ovoj župi.

Pozdravni i zahvalni govor održao je provincijal fra Marko Mrše. Pozdravivši sve nazočne istaknuo je da već 36 godina ovaj samostan vode fratri naše Provinije koji su zasigurno ostavili svoj trag. Na primjeru stiha pjesnika Petra Preradovića: „Stalna na tom svijetu samo mijena jest“, naglasio je da je svako vrijeme neizvjesno i nesigurno i da ostvarenje naših planova ne ovisi samo o našim željama nego i okolnostima. „Upravo takve okolnosti koje proživljava naša Provincija razlog su što smo prisiljeni napustiti ovaj samostan i župu zbog manjka svećenika“. Na kraju je provincijal izrazio zahvalnost gvardijanu fra Eduardu Sokolu za sve dobro koje je učinio vršeći ovu službu, kao i svim gvardijanima koji su mu kroz ovih 36 godina prethodili. Zahvalio je potom župnom vikaru fra Anti Ivanu Roziću za savjesno vršenje povjerene službe, kao i svim prethodnim župnicima i župnim vikarima. Zahvalio je nadbiskupiji München Freising na potpori i podršci svim fratrima sve do danas. Zahvalio je i vjernicima koji su bili potpora i svjedočanstvo vjere svim fratrima koji su po službama prošli kroz ovaj samostan i ovu župu, zaželjevši svima obilje Božjeg blagoslova.

Riječi pozdrava uputio je i kanonik u miru Joseph Obermayer. U svom govoru je, uz riječi zahvale, istaknuo i primjer hrvatskih vjernika koji u velikom broju bez obzira na vremenske (ne)prilike, osobito u vrijeme pandemije, strpljivo čekaju završetak mise na njemačkom jeziku kako bi prisustvovali misi na svom jeziku.

Predstavnik nadbiskupije München-Freising kanonik Hans Georg Platschek koji je zadužen za redovnike u nadbiskupiji u svom je kratkom govoru naglasio ulogu i važnost franjevaca u hrvatskom narodu, posebno se osvrnuvši na njihovu blizinu s narodom, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini u kojoj ih zbog poznatih razloga još iz turskog doba zovu „ujaci“.

Na kraju se od župljana Župe sv. Gabrijela oprostio fra Ante Ivan Rozić, naglasivši da mu je vrijeme provedeno u ovoj službi bilo i lijepo i dragocjeno, tijekom kojeg je stekao puno novog iskustva koje će mu zasigurno koristiti u djelovanju na novim službama.