Lišane (Vukšić): Svetkovina sv. Kate

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Kate 25. studenog 2022. proslavljena je nebeska zaštitnica Vukšića sv. Kata, djevica i mučenica. Misno slavlje predvodio je fra Mario Radman, gvardijan i župnik Župe sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu, u koncelebraciji sa župnikom fra Božom Mandarićem.

„Slaveći svetu Katarinu slavimo kršćansku mučenicu, a mučenici nas uvijek dodiruju, uvijek nas se tiču. Ime Katarina znači čista. Ona svojim mučeništvom pročišćuje pogled svakoga kršćanskog naraštaja, da nas ne zaslijepi ništa što u konačnici ponižava ljudsko dostojanstvo. U svim našim tegobama ona nas zagovara, hrabreći nas riječima svetog Pavla da nas ništa ne može rastaviti od Kristove ljubavi“, kazao je u propovijedi fra Mario Radman.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Mariju na propovijedi i poticajnim riječima, crkvenom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine sv. Kate. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su zajedno ispred crkve zapjevali vukšićku himnu Sveta Kate, visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane