List Marija 1-2/2024.

Iz tiska je izišao novi dvobroj lista Marija za siječanj i veljaču (1-2/2024.) Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik “Homodeusoidi”. Uvodnik donosimo u cijelosti:

“Homodeusoidi”

Kada su se sinovi Evini i kćeri Adamove podijeli na gospodare i sluge, nije zapisano u Božjoj knjizi. Svakako, bogatije obitelji jármile su sirotinjsku radnu snagu. Takav je sustav klasnoga i izrabljivačkoga društvenoga uređenja ‘stvorio ròbota’. Robot je ‘teglēća mârva’, kmet bez imena i obitelji, koji poput životinje (vola, konja, magareta), umjesto robovlasnika, teglī tèret na ramenima ili vuče zaprežna kola.

Nato nas savjetova majka Marija: Zaviri, časak, draga vjernice i poštovani vjerniče, u utrobu robota, i objavi što vidiš? Vidimo čòvjeka! Ah, Adame, sine Božji, opet jedeš sa stabla spoznaje dobra i zla. I još nisi naučio osnovni poučak da nikada ne ćeš postati kao Bog; ali ne ćeš, nastaviš li se tako ponašati, ostati ni čovjek. Pazi, Adame, stvorio si svoju sliku, homodeus-oid, koji će te uskoro prizemljiti.

Nato upitamo: Majko Marijo, jesi li ti rodila čòvjeka ili ròbota? Zaviri, časak, draga vjernice i poštovani vjerniče, u srce moga Sina, i objavi što vidiš? Vidimo Spasitelja! Da bi odvratio sinove Evine i kćeri Adamove od robovlasništva, dobri Bog je poslao mene da rodim Isusa Krista, a ne da ‘stvorim ròbota’. Kao ljubitelj života, objavio je svim ljudima da su djeca istoga Oca nebeskoga, i nema, kako je zapisao učenik Pavao (Kol 3,11), više „rob – slobodnjak“ (Ah, ovo ne bi smjeli doznati agnostički iluminati).

Mijenjaju se vremena; s vremenima se mijenjaju i drevni običaji. Nema više žive ‘tegleće marve’ (služi dječici kao razonoda u zoološkom vrtiću); ali, čovjek je opet ‘stvorio robota’. Tko je, sada, rob/out?

Danas su robovska imena kratka; svi se zovu – UI, prema engleskom akronimu AI (Artificial Intelligence). Koji je atribut, znak prepoznavanja, novoga roba? Mrežasto tkanje nazvano ‘umjetna inteligencija’ (barem da su ‘umjetnička’, bila bi ljepša). Iako su dio računalne tehnologije, koju odavno koristimo, nad robovlasnicima su se nadvili etički i pravni oblaci u vezi s opravdanošću primjene elektroničkoga robovlasničkoga društva.

Moramo se, sa zebnjom, majko Marijo, upitati: Kuda idu novi ‘čovjekobogovi’ – ‘homodeusoidi’? Nato nas savjetova majka Marija: Zaviri, časak, draga vjernice i poštovani vjerniče, u utrobu AI-ja, i objavi što vidiš? Vidimo čòvjeka! Ah, sine Adame, opet jedeš sa stabla spoznaje dobra i zla. Po uzoru na tebe, mogla bi se ‘tvoja djeca’ nasladiti zabranjenoga voća s tvoga stabla, te ćeš postati (njihov) rob/out.

Urednik


Kazalo:

Upali Svijećnicu  (nepoznati autor)
Homodeusoidi (Urednik)
Umjetna inteligencija i mir (Iz Poruke pape Franje za 57. svjetski Dan mira, 2024.)
Grob Božjega čovjeka (nepoznati autor)
Crkva u Hrvata
Majčinsko poslanje (Ivan Bodrožić)
Gospina vizionarka – Marija od Isusa Agredska (Dinko Aračić)
Duhovno stanje vremena (Ante Periša)
Kršćanstvo kao temelj i kriterij demokracije (Ivica Jurić)
Ruža otajstvena (ABE)
Umilna ikonica, Majka Božja Korsunska (Ante Branko Periša)
Ispovijed učitelja Gamalijela 4 (ABE)
Svakodnevna zanovijetanja (Kristian Stipanović)
Bogotražitelji smisla (Danijela de Micheli Vitturi)
Ili svijetliti ili tugovati (Stanko Jerčić)
Majka Klara Žižić, službenica Božja (ABE)
Crkva u svijetu
Franjevački Božić (ABE)
Bogojavljenje (Nedjeljka Andrić-Novinc)
Mirboženje: razgovor između dvojice franjevaca (ne/ozbiljna šala)
Naša izdanja
Pošli su pred nama u vječnu domovinu
Kazalo
Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa u Benkovcu  (Ante Branko Periša)