List Marija 1/2023.

Iz tiska je izišao novi broj lista Marija za siječanj (1/2023.).

Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik Kuma Božidarka. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Ne čini li nam se, drage čitateljice i štovani čitatelji, da nas primopredaja između stare i nove godine podsjeća na suodnos između svekrve i nevjeste. Za sve nedaće pre-minule godine kriva je stara svekrva; sve-kriva je. Nova nevjesta nije vješta; ne-vješta je.

Dok su mnogi među nama sve-krivu godinu ispratili vatrometom, pjenušcem, i sličnim mirodijama, ne-vještu snahu dočekali su pospani, sumorni.

Gdje se u ovom času nalazimo, upitajmo se kao ljudi (‘ko-bi-li-se-nada) u vatrometu starogodišnjih uzdaha (ajme-nama) i novogodišnjih (biće-bolje) želja? Ili bezličnih čestitki (moj-klimo-glav) i neosobnih odgovora (moj-glavo-klim)? Radije se upitamo je li pokoj-nica živa (ah-ni-je, Bog joj da’ pokoj-vi’-čni); (stoš-sa’-plakat’). Hm, ni-jest preminula stara svekrva, samo je ključ predala mladoj nevjesti. Oh, kao da smo pri-piću (čuvaj nas-se, Bože), izgovaramo previše ne-jasnih riječi, i varamo sebe, da stara sve-kriva i mlada ne-vješta ne idu s nama u novu godinu.

Nije čovjek razdvojio časove, nego Vrijeme da se čovjek ne izgubi u prostoru. 

Na stranputicama vremenskoga raskrižja, ipak, u vjerničkoj nadi, urbi et orbi, objavimo: Na početku novoga ljeta, na prvi dan Nove godine, čeka nas naša kršćanska kuma Božidarka, Majka Božja, Bogorodica (prema katoličkom kalendaru).

Majka Marija, kada je živjela među nama, uprtila je na ramena breme Vremena, u naručju nosila Sina, našega Spasitelja, i donijela ga na Jordan; nakon tri godine unijela ga na magarčiću u Jeruzalem. Ona je naša kršćanska kuma Božidarka. Donijela nam je Božji dar – Isusa Krista.

Ah, nije ga u Betlehemu stari svekar Herod uspio istrgnuti iz njezina naručja. Uh, jesu mladi svekri; odveli ga, svekru Namjesniku. Ledeni zet Poncije poslao ga na Kalvariju, u Kamenolom, na Križ.

Oh, došao je čas, da se vrati Vrijeme. Da, kao kršćani, krenemo za našom kumom Božidarkom, u novi hod, u novu godinu. Da nam Majka Božja pokaže Put hodnje; Istinu vjere; Život u Božjem Nebu.

Ostavimo pri-vremene sve-krive namjere i ne-vješte nade; neka nas, radije, naša kršćanska kuma Božidarka, majka Marija, Bogorodica, donese, u naručju, do gospodara Vremena.

Urednik


Kazalo:

Stari i novi kalendari (duhovna misao, nepoznati autor)
Kuma Božidarka (Urednik)
Poruka u prigodi Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (Papa Franjo)
Pitome životinje (duhovna misao, nepoznati autor)
Crkva u Hrvata
Majka Kristova (Ivan Bodrožić)
Marijin pravobranitelj (Dinko Aračić)
Ključ budućnosti (Ivica Jurić)
Marijin križ nad ruskim narodom (Ante Branko Periša)
Ispovijed Marije Magdalenske 1 (ABE)
Neka te Gospodin blagoslovi  (K. Stipanović)
Ime nad svakim imenom (Danijela de Micheli Vitturi)
Najzagonetnija hrvatska ikona (Razgovarala: Dragica Zeljko Selak)
Crkva u svijetu
Duhovna misao i osmijeh brata Ante
Mariji s ljubavlju, vjerom i nadom (ABE)
Impresum
Pošli su pred nama u vječnu domovinu
Kazalo
Crkva Kraljice Mira u Kričkama kraj Drniša (Ante Branko Periša)