List Marija 10/2023.

Iz tiska je izišao broj lista Marija za listopad (10/2023.). Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik Sveti deseti. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Što naš narod može izmisliti, to ne može nitko. Svakom danu i mjesecu dali smo posebno značenje: Ponedjeljak – čišćenje crkve, utorak je dan sv. Ante, srijeda – sv. Josipa, četvrtak – Presvetoga Sakramenta, petak – Srca Isusova, subota – Gospin dan, nedjelja – Dan Gospodnji; svibanj i listopad – marijanski mjeseci, lipanj – mjesec Srca Isusova, studeni – mjesec preminulih…  Za posebna Gospodnja, marijanska i svetačka slavlja naš je narod uveo prigodna prošteništa, godove, sajmove, kirbaje, fijere…

U Benkovcu je dosjetljivost našega naroda uvela sajam svakoga desetoga u mjesecu, i nazvali su ga: Sveti Deseti. 

Tako bismo i mi, drage čitateljice i poštovani čitatelji, mogli nadodati još jedno značenje za deseti mjesec u godini. Obilan po plodovima slasnoga povrća i slatkoga voća, mogli bismo ga proglasiti mjesecom Adama i Eve.

Što Adam i Eva imaju s listopadom? Ne čini li nam se… da je bio listopad kada je Adam prekršio Božju zapovijed: “Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!” (Post 2,16-17) Ako ikada imamo voća, koje je “dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno” (Post 3, 6), onda je to – u listopadu.

Iako vjerujemo, da je Pragrijeh, koji se krvnom vezom prenio i na Evine sinove i Adamove kćeri, otkupio Isus Krist prinosom osobne žrtve na križu, “poželjno” bi bilo uvesti i spomendan Istočnoga grijeha, da bismo se, kao kršćani, prisjećali da nam je (peccatum originale) još u grlu.

Drage čitateljice i poštovani čitatelji, majka Marija zdušno je sudjelovala u otkupljenju Pragrijeha, kada se, kao Nova Eva, stavila u Božju promisao da “zasadi” Novo Stablo istočno od Raja zemaljskoga.

Dakle, ona je na Blagovijest najavila spomendan Istočnoga grijeha, a na Uskrs proslavila pobjedu.

Isusovoj i našoj majci Mariji bilo bi drago, kada bismo naš “Sveti Deseti” – kao spomendan Istočnoga grijeha, slavili, na primjer, desetoga dana desetoga mjeseca u godini u sklopu listopadske pobožnosti, bez obzira što nije službeno uveden u kalendar Katoličke Crkve.

Tako bismo se, kao kćeri Staroga Adama i sinovi Stare Eve, na spomendan Istočnoga grijeha, prisjećali otkupiteljske žrtve Isusa Krista, Novoga Adama, u kojoj je sudjelovala i Nova Eva, od Naviještenja, Božića i Bogojavljenja do Uskrsa, Uzašašća i Duhova… do naših dana, pa će nam biti na spasenje naš Sveti Deseti, jer, “krasni svanuše nam dani”.

Urednik


Kazalo:

Četverogodišnji jubilej Franjevačke obitelji
Sveti Deseti (Urednik)
Poruka prigodom 97. Svjetskoga dana misija (Papa Franjo)
Ugradi se Franjo
Crkva u Hrvata
Otajstvena molitva (Ivan Bodrožić)
Gospina socijalna radnica (Dinko Aračić)
Zao poljubac (Ante Periša)
Crkva kao kritička snaga (Ivica Jurić)
Uplakana Gospa – La Salette u Francuskoj (Ante Branko Periša)
Ispovijed učitelja Gamalijela, 1 (ABE)
Božje lišće (Kristian Stipanović)
Majka znanja (Danijela de Micheli Vitturi)
Božja bisernica (Stanko Jerčić)
Gospine vratnice u Vrlici (ABE)
Crkva u svijetu
S.Marija od Presvetog Srca Anka Petričević, in memoriam (ABE)
Naša izdanja
Duhovna misao i osmijeh brata Ante
Impresum
Pošli su pred nama u vječnu domovinu
Kazalo
Crkva Male Gospe u Boričevcu u Lici (Ante Branko Periša)