München: Fra Jozo Župić proslavio pedeset godina svećeništva

Pedesetogodišnje emausko iskustvo: Hod s Uskrslim!

Fra Jozo Župić, dušobrižnik u Münchenu, obilježio je pedeset godina svoje svećeničke službe. Ovaj značajan jubilej fra Jozo Župić proslavio je zajedno sa sedmoricom subraće franjevaca iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju 2. srpnja. Jubilej je također obilježen 8. listopada 2023. u crkvi svetog Mihaela u Münchenu, gdje se svake nedjelje okupljaju Hrvati na svetoj euharistiji.

Na početku misnog slavlja župnik fra Petar Klapež pozdravio je prisutne i uveo zajednicu u euharistijsko slavlje. Odao je priznanje zlatomisniku fra Jozi Župiću i istaknuo obilje duhovnih darova koje je fra Jozo primio tijekom svoje pastoralne službe, a sada ih dijeli i živi. Pedeset godina zajedničkog hodanja s Uskrslim, tijekom kojih je osjećao strast prema Njegovoj Riječi i prepoznavao Njega u lomljenju Kruha, predstavljaju Božji dar.

Svetu misu predvodio je fra Jozo Župić. U svojoj homiliji fra Jozo je zahvalio Bogu na svim primljenim darovima. Tumačeći liturgijska čitanja, podsjetio je prisutne da su krštenici Božji vinograd, ucijepljeni i nakalamljeni na Isusa Krista. Pozvao je vjernike da nastave primati darove Duha Svetog i donositi plodove dostojne Trsa, kroz Njegovu Riječ, sakramente i razne druge načine, prema Božjem nadahnuću. Fra Jozo se pozvao na riječi svetog Pavla kako se svi trebaju truditi proslavljati Boga. Također, upozorio je okupljenu zajednicu da trebaju biti plodni i blagoslovljeni poput Isusa Krista, a ne ostati „kiseli“ plodovi. Fra Jozo je istaknuo važnost svakog vjernika u prenošenju vjere i Radosne vijesti.

Na kraju euharistijskog slavlja Franjo Barišić, predsjednik pastoralnog vijeća, zahvalio je fra Jozi za njegovo dugogodišnje pastoralno djelovanje u Münchenu. Barišić je istaknuo kako je fra Jozo omiljen među župljanima i kako su cijenili njegovu propovijed, vođenje ispovijedi, literarni rad te glazbeni talent.

Gospodin Barišić također je podijelio svoja osobna iskustva o fra Jozi kao ispovjedniku i vjeroučitelju, istaknuvši: „Svoju kćer sam utješio rekavši joj da fra Jozo neće otići te će i dalje moći kod njega na ispovijed… Nadalje, svake subote dok bih dovodio sina na vjeronauk, čuo bih zvuke klavira dok bi fra Jozo svirao dobrodošlicu djeci. Uvijek je bio nasmijan i dobro raspoložen. Njegovo veselo raspoloženje motivira djecu da rado dolaze te kroz pjesmu i priče uče o našoj vjeri.“

Barišić je također naglasio da se ne sjeća nijednog svećenika koji je ostao na službi u Münchenu nakon navršenih 75 godina. Dodao je da je fra Jozo uvijek prilagodljiv različitim dobnim skupinama i da brine o svojoj župi kao dobar pastir. Na kraju svog govora izrazio je zahvalnost fra Jozi za njegovo predano služenje, neprestani rad i strast prema nogometu, prema Vatrenima i Dinamu. Kao znak zahvalnosti darovao mu je Dinamov dres s brojem 50.

Na završetku euharistijskog slavlja župnik fra Petar zazvao je Božji blagoslov i Gospin zagovor na daljnji fra Jozin život i pastoralni rad. Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor pod ravnanjem sestre Nikoline Bilić. Nakon misnog slavlja fra Jozo dijelio je zlatomisničke slike na kojima sveti Josip drži Isusa u naručju s motom: „Pjevajte i slavite Gospodina u svome srcu!“ (Efežanima 5,19).

Božo Marić