List Marija 2/2023.

Iz tiska je izišao novi broj lista Marija za veljaču (2/2023.).

Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik Očevid. Uvodnik donosimo u cijelosti:

U ono vrijeme uprti majka Marija majčinstvo i krene s Josipom u Gorje u grad Judin. Da posjeti bremenitu tetu Elizabetu i tetka Zahariju.

U tom času, oči u oči, susretoše se dvije majke; u susretu se zagrliše četiri ruke; u zagrljaju zaigraše dva čeda; u sjetnoj igri zakucaše četiri srca. A dva svjedoka, dvojica očeva, Josip i Zaharija, oči u oči, dadoše hvalu dobrom Bogu na milosnom daru.

U Gorju je toga časa dobri Bog obavio očevid preko očeva! Očevi vidješe majke zagrljene; očevi vidješe djecu zaigranu. Očevi vidješe, i posvjedočiše. Dobri je Bog obavio očevid.

U očevidu se dogodilo, kako anđeo Gabrijel navijesti: Mir tebi, sretna Marijo, shlom lekh bthulto Maryam, milosti puna, malyath taybutho! Gospodin s tobom! Moran ‘amekh! Gledaj, Marijo! Nayir, Maryam!  Ta, našla si milost u Boga. A, evo i tvoje rodice Elizabete… Ovo je njoj već šesti mjesec.

Kako Marija potvrdi: Neka mi bude po tvojoj riječi. Od Blagovijesti, za devet mjeseci, do Božića.

Drage čitateljice i poštovani čitatelji, dobrom Bogu bilo je dovoljno da preko dva bračna para, dvije žene i dva muža, objavi novo Evanđelje – Blagovijest spasenja. Bilo mu je dovoljno malo kvasca vjere da uskvasa kruh Božjega Neba u Čovjekovoj Zemlji.

Nakon što je obavio očevid, dobri Bog presjekao je pupčanu vrpcu između sina Ivana i majka Elizabete, između sina Isusa i majke Marije; u prisutnosti oca Zaharije i oca Josipa pustio je u promet stazu života. Koja vodi od Gorja, kroz Betlehem i Nazaret, preko gaza na Jordanu; uzdiže se prema Jeruzalemu, i preko Siona se zaustavlja na odmorištu – Kalvarija.

Za spas čovjeka, i čovječanstva, dobrom Bogu bilo je dovoljno dva bračna para, dvije žene i dva muža, da njihove dvoje djece, Ivan i Isus, povedu vjerni narod na Jordan i Kalvariju, pozivajući: Približilo vam se kraljevstvo Božje. 

Drage čitateljice i poštovani čitatelji, po primjeru majke Elizabete i majke Marije, oca Zaharije i oca Josipa, budimo Ivanovi preteče i Isusovi glasnici.

Urednik


Kazalo:

Mač boli (duhovna misao, nepoznati autor)
Očevid (Urednik)
Poruka prigodom 31. Svjetskoga dana bolesnika (Papa Franjo)
Josip i Zaharija (duhovna misao, nepoznati autor)
Crkva u Hrvata
Prosvjetiteljica (Ivan Bodrožić)
Marijin poliglot (Dinko Aračić)
Vjera koja izgrađuje (Ivica Jurić)
Slatki teret (Ante Branko Periša)
Ispovijed Marije Magdalenske 2 (ABE)
Kršćanski mesopust (K. Stipanović)
Molbe i zahvale (Razgovarala Nedjeljka Andrić-Novinc)
Božje vrijeme (Stanko Jerčić)
Crkva u svijetu
Obnova svetišta Majke Božje Lurdske u Zagrebu
Duhovna misao i osmijeh brata Ante
Impresum
Pošli su pred nama u vječnu domovinu
Kazalo
Svetište Majke Božje Lurdske u Zagrebu (Ante Branko Periša)