List Marija 5/2024.

Iz tiska je izišao novi broj lista Marija za svibanj (5/2024.). Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik “Isusov učinak”. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Kada je živio među nama, očito je da Isus nije pohađao školu u kojoj se učila matematika. Da je učio, računica mu ne bi imala ovakav učinak: Doista, onomu koji ima još će se dati, neka ima u izobilju, a od onoga koji nema oduzet će se i ono što ima (Mt 25, 14-3). Zatim: Kažem vam: svakome, koji ima, dat će se; a tko nema, njemu će se oduzeti i ono što ima (Lk 19,26). Opet: Doista, onomu tko ima dat će se, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima (Mk 4,25). Konačno: Gledajte dakle kako slušate; jer tko ima, daće mu se, a tko nema, uzeće se od njega i ono što misli da ima (Lk 8, 18).

Što je Isus htio reći ovim učinkom? Prije odgovora, upitajmo se što je imao kao prednost pred drugima u svoje vrijeme? Samo haljinu na sebi. Koju mu je otkala majka Marija. Za koju su rimski vojnici bacali kocku: Veći broj, haljina njegova! Govorio je poučne učinke, da se približilo Kraljevstvo Božje; radi takvih poučaka završio je na Križu. Što su apostoli imali kao prednost pred drugim vjernicima? Gajili su nadu na prijestolje Dvanaest plemena Izraelovih. Dvanaest prijestolja – dvanaest apostola! Što su dobili? Sigurnost metalnih zasuna na vratima dvorane Posljednje večere (ako).

Što je majka Marija imala, a druge žene nisu imale kao prednost u životu? Utješne riječi anđela Gabrijela: Ne boj se, Marijo! Ta, našla si milost u Boga.

Što je namjesnik Poncije imao više od podređenih? Ujedinjene Rimske narode iza leđa: Mogu te osuditi, a mogu pustiti. Što je kralj Herod Agripa imao, a ostali Izraelci nisu imali? Sigurnost kraljevske palače! Što je veliki svećenik Josip Kajfa imao, a drugi svećenici nisu imali? Službu koja mu daruje čast i vlast.

Što je Isus učinio u tom času? Na Uskrs je pobijedio sud, križ, smrt, grob. Ništicu pretvorio u pozitivnu Božju računicu.

Uskrsno jutro pokazalo je da onomu koji ima (vjeru u Isusa), još će mu se nadodati, neka ima u izobilju; od onoga koji nema, oduzet će se i ono što misli da ima (ono malo života). Samo je trebalo primijeniti Božju matematiku, kako je Isus govorio (ali ga nitko nije razumio): Vama je dano znati otajstva kraljevstva nebeskoga, a njima nije dano (Mt 13, 11-12).

Što je nama činiti, drage čitateljice i poštovani čitatelji? Živjeti po Isusovoj računici: oduzimati grijeh, zbrajati krjeposti, dijeliti suvišak, umnažati zaradu, u hodu za našom i Isusovom majkom Marijom do Božjega Neba.

Urednik


Kazalo:

Otišao Križ (ABE)
Isusov učinak (Urednik)
Umjetna inteligencija i mudrost srca (papa Franjo za 58. svjetski Dan mira, 12. V. 2024.)
Kruh i Vino (ABE)
Crkva u Hrvata
Duh samozatajnosti (Ivan Bodrožić)
Marijin diplomat – Salvatore Cadana (Dinko Aračić)
Postizborne namisli (Ante Periša)
Bog je ljubav, a ne moć (Ivica Jurić)
Elizabeta (Mariapia Veladiano)
Tamnoputa Gospa, Majka Božja Moreneta (Ante Branko Periša)
Ispovijed učitelja Gamalijela 7 (ABE)
Rastimo do punine (Kristian Stipanović)
Bračna avitaminoza (Danijela de Micheli Vitturi)
Milosno skretanje (Stanko Jerčić)
U ljubavi sjedinjeni, službenica Božja sestra Agneza Petroša (ABE)
Crkva u svijetu
Razapinjanje Križa Svetoga (ABE)
Sadnja križeva svetih (ABE)
Gospi od Kamenitih Vrata (Dražen Stojanović)
Mirboženje: razgovor između dvojice franjevaca (ne/ozbiljna izborna šala)
Milosni vapaji (Nedjeljka Andrić-Novinc)
Naša izdanja
Pošli su pred nama u vječnu domovinu
Kazalo
Crkva Velike Gospe na otoku Ošljaku (Ante Branko Periša)