Sinj: Hodočašće osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju

U nedjelju 12. svibnja, povodom Međunarodnog dana majki, osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju hodočastile su u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Hodočašće je organizirano u suradnji s Volonterima crkve sv. Filipa Nerija u Splitu te Župom i Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske. Osim volontera i obitelji, podršku su pružili i članovi zajednica koje se okupljaju u Gospinom svetištu u Sinju: Franjevačka mladež, Franjevački svjetovni red, Neokatekumeni i Zajednica Dobri Pastir. Susret je započeo u 10  sati misnim slavljem koje je predvodio don Josip Mužić, duhovnik Volontera crkve sv. Filipa Nerija. U slavlju je koncelebrirao gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Marinko Vukman, a đakonirao je fra Šimun Suton. Slavlje je uveličao Mješoviti zbor Svetišta Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

U propovijedi don Josip je istaknuo važnost Blažene Djevice Marije u povijesti spasenja i životu vjernika. „Štovanje Blažene Djevice Marije u Sinju – Čudotvorne Gospe Sinjske – svjedoči o vjeri onih koji su joj se utjecali kroz povijest i danas se utječu u svim situacijama života. Upravo je Majčin dan prilika da se sjetimo naše nebeske i zemaljske majke. Naše majke bile su u službi života, one su bile svetice i heroine našeg vremena. Danas se majčinstvo omalovažava, ono je obezvrijeđeno. Majčina utroba postala je ne kolijevka života već stratište. Pobačaj je najveće zlo koje guši majčinsku ljubav. Pozvani smo zbog toga jasno vrednovati što je dobro, što je zlo. Trebamo se opredijeliti, a najgore je biti neodređen. Marija nam može pomoći da se vratimo životu, da budemo u službi života, žrtve i ljubavi“, kazao je don Josip.

Za hodočasnike Svetište je organiziralo okrjepu koje je pripremilo osoblje samostana uz pomoć volontera. Nakon okrjepe u samostanskom dvorištu održana je Svibanjska pobožnost. Molitvu krunice predmolili su članovi karizmatske zajednice Dobri Pastir iz Sinja.

Nakon pobožnosti gđa Magda Kaliterna, uime Volontera crkve sv. Filipa Nerija, zahvalila je Župi i Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske na iskazanom dobročinstvu i pruženoj potpori u organizaciji hodočašća, izražavajući želju da se i ubuduće u Svetištu u Sinju ostvaruju ovakva hodočašća.

Nakon boravka u Svetištu hodočasnici su u pratnji volontera krenuli u razgledavanje Sinja i Muzeja Sinjske alke. Ljubazno osoblje Muzeja približilo im je povijest Alke koja se trči u spomen na čudesnu pobjedu nad Osmanlijama 1715. godine, po zagovoru Majke od Milosti, Čudotvorne Gospe Sinjske.