List Marija – 5. – 6. 2022.

Iz tiska je izišao novi broj lista „Marija“ kao dvobroj za svibanj i lipanj (5-6. 2022.).

Iz sadržaja izdvajamo: u Uvodniku se čitateljima obraća novi urednik fra Ante Branko Periša (Christus virus) naglašavajući kako je majka Marija rodila sina Isusa Krista kao duhovni lijek napaćenom čovječanstvu. Nakon molitve pape Franje, povodom posvete Rusije i Ukrajine Bezgrješnom srcu Marijinu, slijede redovite rubrike.

Ivan Bodrožić (Plodnost Marijina srca) piše da je Srce Marijino rođeno po Božjem srcu jer je rodila Srce Sina Božjega. Dinko Aračić (Marijin mistik) predstavlja sv. Ivana od Križa kao crkvenoga naučitelja, koji je u teološkim spisima naučavao da je Marija uzor vjerničke duše koja se daruje za Spasitelja. Nedjeljka Andrić-Novinec (Marija bdije i hiti u pomoć) donosi razgovor s roditeljima Martom i Vjekoslavom Vuković iz Gundinaca, koji imaju osmero djece, a sin Vjekoslav je već i đakon. Ante Branko Periša (Klanjateljica), u rubrici likovna kultura, opisuje kako je francuski umjetnik Jean Auguste Dominique Ingres naslikao prizor Gospa se klanja Euharistiji. U nizu (In memoriam) preminulom uredniku fra Petru Lubini, Dinko Aračić naglašava kako je fra Petar Lubina uistinu bio Marijin urednik (urednik lista i marijanski štovatelj). Kristijan Stipanović (Cvijeće ljubavi) piše kako je Marija svojom ulogom u povijesti spasenja zaslužila brojne atribute povezane sa cvijećem, kićenjem, ukrasima. Urednik je opisao (Hrvatski Uskrs) novu poštansku markicu, izdanu za Uskrs, na kojoj je prizor Raspeća, slika nepoznatoga baroknog umjetnika iz XVIII. stoljeća. Na slijedećoj stranici slijedi duhovna misao (Pashalna večera) o susretu Isusa i učenika u dvorani Posljednje večere. Don Stanko Jerčić (Znamo li se radovati) zapisao je zanimljiv tekst o dječjim radostima. Kao i redovito, na četiri stanice urednik je izabrao vijesti iz marijanskoga svijeta. I na koricama, na trećoj stranici nalazi se tekst (fra Petra Lubine) o crkvi Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana u Ivanecu Bistranskomu, (sa slikom crkve na poleđini).


Christus virus (Uvodnik)

U naše vrijeme pojavio se novi lingvistički pojam, koji je ubrzo ušao u sve jezike svijeta, u sva usta čovječja, u rječnike, obavijesna sredstva. Nova riječ, koronavirus, koja pokušava zadaviti čovječanstvo.

U ono vrijeme, prema Božjem naumu, majka Marija, rodila je Spasitelja. Dok je bio među nama, objavio je, da će svaki čovjek, koji se približi Božjemu Nebu, biti zahvaćen njegovim virusom. Christus virus od tada se počeo širiti među nama. Majka Marija sve je događaje brižno čuvala u svom srcu.

Nakon tri godine, predstavnici narodne vlasti otkrili su izvor zaraze. I pronašli Christus virus. Priveli ga u međunarodnu bolnicu, postavili pred međunarodnoga liječnika. Liječnik Poncije odlučio je da se virus uništi u grobu. Svezali su ga, bičevali, objavili smrtnu presudu; razapeli ga na križ… i ubacili u grob. Da umre Christus virus; virus koji se proširio među onima koji su očekivali Božje Nebo. Sve je ove događaje, s tugom u duši i s bolom u srcu, pratila majka Marija.

Kada su poklisari novoga svjetskog poretka slavili uspjeh, dogodilo se ono što nitko od čuvara vremena i prostora nije ni slutio. Krist se vratio; ustao iz groba… Uskrsnuo na svjetlost novoga jutra. Probudio majku Mariju, Magdalenu, učenike… Probudio ljude dobre volje. Da objavi vijest uskrsnuća: Otvorio sam ti vrata Božjega Neba.

I tako već dvije tisuće godina. Krist gubi, i pobjeđuje. Čovjek mu sudi, ubija, pokopava. Ali, on se, opet, vraća k nama, i veli: Otvorio sam ti vrata Božjega Neba.

Od tada Christus virus, djeluje čudotvorno: ozdravlja dušu, smiruje srce, liječi bolest, krijepi nemoć, tješi tugu, vraća pouzdanje… Majka Marija, nova liječnica, poziva štovatelje, da dođu na Lječilište, u crkvu, na molitvu, pred oltar, na pričest. 

Ne znamo kada ćemo se riješiti koronavirusa. Ali, kao kršćani, ne želimo se osloboditi Christus virusa, koji nam je podarila majka Marija. Učinimo, dragi čitatelji, da nas Christus virus još više prožme. Bit ćemo duhovno zdraviji i tjelesno jači; i jednoga dana doći u Božje Nebo, u društvo naše majke Marije.

Urednik