Staševica: Proslava sv. Anastazija (Staša)

U petak 26. kolovoza 2022. u Staševici je svečano proslavljen zaštitnik župe sv. Anastazije ili Staš.

Misno slavlje predvodio je fra Ante Jurić iz Samostana Gospe od Zdravlja u Splitu. Uz župnika fra Marka Bitangu slavlju je prisustvovala još 6 svećenika, okolnih župnika. Prije sv. mise održana je procesija oko crkve sa slikom sv. Anastazija. Litanije svih svetih pjevao je fra Ante.

U svojoj propovijedi fra Ante je rekao da nemamo velikih povijesnih podataka o mučeniku iz Dioklecijanova vremena. Sv. Anastazije vjerojatno je bio poganin koji se obratio na kršćanstvo. Došao je iz Akvileje da pomogne i ohrabri progonjene kršćane u gradu Saloni. Svim žarom srca i duše neustrašivo je propovijedao evanđelje Isusa Krista. Podnio je mučeničku smrt za vrijeme gradskog upravitelja Marka Aurelija Julija. Utopljen je u moru ili rijeci Jadru s mlinskim kamenom oko vrata.

Pobožna gospođa Asklepija dala je izvaditi njegovo tijelo. Sahranila ga je u svojoj grobnici, a kasnije je prenesen u Veliki sarkofag u bazilici na Manastirinama.

Kasnije je splitski nadbiskup Ivan Ravenjanin prenio kosti sv. Dujma i sv. Anastazija te ostalih mučenika iz porušene Salone i smjestio ih u Dioklecijanov mauzolej. Sveti Dujam i sv. Anastazije zaštitnici su Splitske nadbiskupije i najpoznatiji su od svih solinskih mučenika.

U 8. st. opat Martin prenio je neke kosti sv. Anastazija i ostalih solinskih mučenika i pohranio ih u baziliku sv. Ivana Krstitelja u Rimu u kojoj se nalazi i veličanstveni mozaik. Oltar s moćima sv. Anastazija nalazi se u katedrali sv. Duje, a izradio ga je glasoviti kipar Juraj Dalmatinac.

„Kroz 13 stoljeća naše državne kršćanske povijesti, od prvih mučenika do danas naša je zemlja natopljena krvlju i suzama. Zato pok. svećenik Ante Škobalj lijepo pjeva: O, zemljo Hrvatska, krvlju natopljena, suzam’ zalivena, hoćeš li se ikad dovinuti miru, dok sinovi tvoji po svim bojištima svijeta, za probitke tuđe nevini umiru.

Otkad je Isus umro na križu i nas otkupio svojom mukom, smrću i uskrsnućem, otad je naša zemlja poprskana krvlju mnogobrojnih mučenika“, istaknuo je propovjednik.

„Mi kršćani, kao pojedinci i narod, danas se nalazimo u teškim vremenima materijalizma, liberalizma i moralnog relativizma. Poput sv. Anastazija i tolikih kršćanskih mučenika moramo i mi davati prednost duhovnim i moralnim vrednotama. Koliko god bilo teško, moramo živjeti svoju vjeru, voljeti Boga, svoje obitelji i svoju Domovinu. Teška vremena stvaraju jake ljude, a lagana vremena slabe ljude.“

Na kraju je propovjednik zaključio: „Danas smo sabrani u ovoj lijepoj crkvi sv. Anastazija kako bismo zahvalili Bogu na tolikim dobročinstvima te da ga i dalje molimo da bdije nad ovim mjestom, župom i svim stanovnicima.“