List Marija 7-8-9/2022.

Iz tiska je izišao ljetni trobroj lista „Marija“ za lipanj-srpanj-kolovoz (7-8-9/2022).

Iz sadržaja izdvajamo: u Uvodniku urednik spominje Božju česticu za kojom traga svaki čovjek, a kršćanin ju je našao na Stablu života, kojega je zasadila majka Marija kada je rodila Spasitelja – Isusa Krista. Tako, kao kršćani, već posjedujemo ključ života; ključ koji otvara Bože Nebo, gdje u Vrtu raste Božje stablo života, gdje zrije Božja voćka, u kojoj se nalazi Božja sjemenka, Božja čestica.

U poruci za II. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba papa Franjo naglašava da je zajednička sreća „kruh koji se zajedno blaguje“.

Ivan Bodrožić (Prekoračiti granicu) piše kako je Marija prva prešla preko granice koja razdvaja dva svijeta. Ulaskom u nebesku slavu ona je primjer kako „ljudsko biće može prijeći granicu ljudskosti i pobožanstveniti se“. Dinko Aračić (Marijin bogoslovac) predstavlja znamenitoga španjolskoga isusovca Francisca Suáreza, koji je, kao prvi mariolog, opisao „cjelovitu i opširnu pouku o Blaženoj Djevici Mariji“. Rina Tomelić (Da mi je to doživjeti) opisuje radost jedne bake koja je svaki dan molila Gospinu krunicu za Pelješki most i dočekala otvaranje. 

Ante Branko Periša (Bogoljubna), u rubrici likovna kultura, opisuje neobičnu ikonu zvana Bogolubskaja, koja je, uz Višgorodsku ili Vladimirsku, obilježila početak rađanja dvaju slavenskih naroda, Ukrajinca ili Rus’koga naroda u Kijevskoj Rus’i i Moskovita ili Rusa u Moskoviji.

U nizu (In memoriam) preminulom uredniku fra Petru Lubini, Dinko Aračić naglašava kako je fra Petar uistinu bio Marijin glasnik (urednik lista i marijanski štovatelj), kada je pošao stopama Nazaretske djevice, i kao „Marijin trudbenik“, pisao tekstove i izdavao knjige marijanske tematike. Kristijan Stipanović (Zahvalnica) piše o svom pastoralnom prijelazu od Imotskoga (od Gospe od Anđela) do Splita (do Gospe od Zdravlja).

Urednik spominje (Gospa se vratila doma) sliku hrvatskoga kasnorenesansnoga majstora Andrije Medulića (†1563.) pod nazivom: Bogorodica s Djetetom, koja se „vratila doma“ zahvaljujući darovnici kolekcionara dr. Dinka Podruga iz New Yorka.

Danica Bartulović (Najveća planina) u duhovnoj misli veli da nam je Bog darovao život i da kao „stvorovi moramo pokazati da smo dostojni toga života“, hodeći za majkom Marijom. Don Stanko Jerčić (Opraštanje) homiletski pita: Jesmo li (mi) sposobni oprostiti? I odgovara, što će Bog učiniti s nama, prema Svetom pismu: Za leđa ću baciti sve grijehe vaše, ni spominjati ih se više neću!

Kao i redovito, na četiri stanice urednik je izabrao zanimljive vjestice iz marijanskoga svijeta. Misaoni tekst (Veronikin rubac) od nepoznatoga autora donosi vapaj zaručnice Veronike da joj Bog podari sreću majčinstva.

Zapis Nedjeljke Andrić-Novinc (Gospa neumorno pomaže) govori o obraćenju jednoga mladića zahvaljujući majčinoj molitvi Gospine krunice. Pismo dobroga oca Ante Antića upućeno Ivu Mužiću, iz Miljokazi na putu svetosti, Zagreb 2022., str. 158. zapravo je duhovna misao upućena svakom vjerniku.

I na ovitku, na trećoj i četvrtoj stranici nalazi se tekst (fra Petra Lubine) o crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Macincu u Međimurju (sa slikom crkve na poleđini).

 

Božja čestica (Uvodnik)

Svaki čovjek traži Stablo života; nada se da će pronaći Božju voćku sa Stabla života; ako ne pronađe voćku, nada se da će pronaći Božju sjemenku sa Stabla života; ako ne pronađe sjemenku, nada se da će pronaći Božju česticu sa Stabla života.

Ono što čovjek traži, bio on i znanstvenik, a ne nalazi, mi smo kršćani već pronašli; posjedujemo Božji ključ koji otvara Vrt u kojemu raste Stablo života, na kojemu zriju Božje voćke života, u kojima se nalaze Božje sjemenke, Božje čestice.

Dobri Bog dao je najprije ključ života majci Mariji. Ona je otključala vrata Božjega Vrta. Kroz koja se utjelovio Spasitelj. Od tada nas je Tvorac svijeta pozvao da pronađemo ključ života; ključ kojim se otvaraju životni odgovori. Kada ključ Božji otvori neko pitanje, nitko ga više zatvoriti ne će; kada ključ Božji zatvori neki odgovor, nitko ga više otvoriti ne će.

Zapravo, dužni smo čitati Božje odgovore. Jer, sve što jest, od Boga je, i po Bogu postoji, i za Boga postoji. Nedokučivi su sudovi njegovi; neistraženi su putovi njegovi. U njega je veliko milosrđe prema čovjeku, koji se, kada je sagriješio, sakrio od Tvorca svijeta.

Je li tako bilo u vrijeme majke Marije? Očito da jest, kako svjedoči Sveto pismo. Od kada je rodila Krista Pomazanika, Sina Boga živoga, donijela je čovjeku ključ za otvaranje Vrta u kojemu raste Božje Stablo života, na kojemu zriju Božje voćke života, u kojima se nalazi Božja sjemenka života, Božja čestica.

Dok ne dođemo pod Božje stablo života, ovdje na zemlji, kao predokus vječne hrane, njezin Sin, naš Spasitelj, zasadio je u našoj crkvi Božje stablo života; na svom oltaru nama vjernicima daruje Božju voćku života, u sjemenkama pšenice i u bobicama grožđa, daruje nama Božje sjemenke života, preko kruha i kaleža, u svetoj pričesti, daruje nama Božje čestice života.

Zahvalni majci Mariji, koja je rodila Krista – Pomazanika, Sina svoga, mi – koji vjerujemo u njega, posjedujemo ključ života; ključ koji otvara Bože Nebo, gdje u Vrtu raste Božje stablo života, gdje zrije Božja voćka, u kojoj se nalazi Božja sjemenka, Božja čestica.

Blago nama, kršćanima, dobra majko Marijo, ključ Božjega Neba, zahvaljujući tebi, nalazi se u našim rukama, već ovdje u Čovjekovoj Zemlji. Amen. 

Urednik