Poruka franjevačkih poglavara: Poziv na post i molitvu za mir

Draga braćo i sestre franjevačke obitelji,
Gospodin vam dao mir!

Okupljeni u gradu sv. Franje u prigodi njegove svetkovine, želimo vam uputiti žarku molbu da ostanete osjetljivi na temu mira u ovome vrlo teškom trenutku za čovječanstvo. Želimo iskazati svu zabrinutost koju osjećamo, osobito pred patnjama koje su nanesene mnogima i zbog opasnosti uporabe nuklearnog oružja.

Sv. Franjo je primio od Gospodina navještaj namijenjen svima: „Gospodin vam dao mir!“ koji postaje bitna sastavnica karizme. Kroz obraćenje srca primimo dar mira i postanimo svi, muškarci i žene, krotki, miroljubivi, skromni, ponizni, bez svađe i suparništva. Svjedočimo, dakle, taj mir koji smo primili.

Ništa nije izgubljeno mirom. Sve se može izgubiti ratom. Neka se vrati razumijevanje među ljude. Neka nastave pregovarati. Pregovarajući s dobrom voljom i poštovanjem prema uzajamnim pravima, shvatit će da iskreni i ostvarivi pregovori ne isključuju častan uspjeh“, izrekao je Pavao VI. pred Generalnom skupštinom UN-a. Sv. Ivan Pavao II. nazvao je rat „pustolovinom bez povratka“. Papa Franjo obratio se UN-u jednakim zahtjevom: „Dosta rata – negacije svih prava“.

Osluškujući znakove vremena te riječi karizme i naših pastira, pozivamo sve da snažno i strastveno brinu za mir, neprestano moleći za taj dragocjeni dar.

Stoga vas molimo da se pridružite franjevačkoj obitelji obilježavanjem posebnog dana posta i molitve 11. listopada 2022. Na otajstvo bezakonja, odgovorimo pokorom i molitvom, promicanjem obraćenja i mira, podižući svijest za važno pitanje mira.

Miroljubivo i ponizno povjeravamo Kraljici Mira, sv. Franji, sv. Klari i sv. Elizabeti ovu veliku i žurnu molitvu za mir, dok vas sve pozdravljamo u bratskom zagrljaju.

Asiz, 4. listopada 2022.
Svetkovina sv. Franje Asiškog, glasnika mira