List Marija 7-8-9/2023.

Iz tiska je izišao ljetni trobroj lista Marija za srpanj, kolovoz, rujan (7-8-9/2023.). Urednik fra Ante Branko Periša naslovio je uvodnik Slatki teret. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Poput pronicavoga djelatnika, Isus je među nama otvorio turističku agenciju za godišnje odmore, koja se nije ugasila niti nakon dvije tisuće godina.

Slogan agencije glasi: Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti! Zatim obrazloženje: Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. I učinak: Uistinu, jaram je moj sladak i breme je moje lako (proglas sastavio evanđelist Matej 11, 28–30).

Drage čitateljice i poštovani čitatelji, da bismo razumjeli o čemu se radi, moramo odgonetnuti pojmove koje Isus koristi za promidžbu. Jaram je pomagalo koje se nekoć postavljalo na glavu govedu (volu) da bi ga se uprezalo (prisililo) na vuču zaprežnih kola; breme je teret koji netko vuče ili nosi na leđima (životinja, čovjek).

Zanimljivo, Isus još spominje da njegov jaram nije gorak, nego sladak, i da je njegovo breme lako, a nije teško. Svakako, najprije ima učinak, djelovanje, a zatim ima trošak, cijenu, koji treba platiti.

Sada se možemo upitati: Što je Isusov jaram, u koji nas želi upregnuti; i njegovo breme, koje nam želi natovariti na leđa? I, kolika je nagrada, ako ga poslušamo?

Pri dnu proglasa, ne sitnim slovima, piše nagrada: Naći ćete spokoj dušama svojim.

U ljetne dane, kada svatko traži odmor od godišnjih umora, Isus preko oglasne agencije – Katoličke Crkve poziva ljude i dobre i loše volje, da prihvate njegov proglas, to jest njegov jaram i njegovo breme. Ako prihvatimo njegovu ponudu, nametnuli smo sebi, kao trošak, vući njegova kola i nositi njegov teret.

Zapravo, želi da nas upregne u svoja kola, da vučemo njegov teret, i da tako, vukući Njega, i noseći Njega, zadobijemo spokoj naše duše.

Isusov jaram jest njegova božanska snaga, koja ga je vukla do Kalvarije;  Isusovo breme jest njegov križ, koji je donio do svetoga Brda. Naš jaram, i naša kola, jesu naša ljudska snaga; naše breme, i naš teret, jesu patnje i boli, vapaji i grijesi, neostvareni snovi i promašeni planovi.

A mi, koji smo pošli za njim, znamo da više dobivamo, a manje gubimo; odnosno, manje plaćamo, a više zarađujemo, to jest više ćemo dobiti, manje potrošiti.

Drage čitateljice i poštovani čitatelji, naša majka Marija bi nam preporučila da prihvatimo, kao i ona, Isusov proglas, koji nam nudi preko oglasne agencije – Katoličke Crkve: slatki teret i mir u duši.

Urednik


Kazalo:

Duhovna misao: Kruh i Vino;
uvodnik: Slatki teret (urednik);
Slobodno birati – iseliti ili ostati, poruka pape Franje za 109. Svjetski dan migranata i izbjeglica, koji slavimo 24. rujna;
Vijesti iz Crkve u Hrvata i Crkve u svijetu.
Ljetni broj donosi, između ostaloga, i članke različitih suradnika:
Ivan Bodrožić: Kraljica Neba,
Dinko Aračić: Gospin mariolog (Placido Nigido),
Anta Periša: Znakovi ne/vremena,
Ivica Jurić: Poniznost – majka znanja i dobrih odnosa,
Kristian Stipanović: Evo ti… čovjeka,
Danijela de Micheli Vitturi: Cvrčak i mrav,
Stanko Jerčić: Hod za križem i pod križem,
Ante Branko Periša: Majka Božja Afrička.

Slijedi u rubrici Ispovijesti ABE esej:
Ispovijed zaručnice Veronike br. 2,
u rubrici Ine memoriam sjećanje na akad. kipara Josipa Marinovića: Majka u Gradu na Gori (Imotski) i Zauvijek okrunjena (Sinj);
u Putopisu Ante Branko Periša piše o crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorama na Banovini, (ovitak).