London: Hrvatski dan sjećanja

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, Škabrnje i drugih mjesta stradanja u Domovinskom ratu Hrvatska katolička misija u Londonu obilježila je u nedjelju 21. studenoga 2021. misom koju je predvodio voditelj misije fra Ljubomir Šimunović.

U prigodnoj propovijedi fra Ljubomir je podsjetio kako je ono što se dogodilo u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata 1990-ih bez presedana u Europi nakon Drugoga svjetskoga rata. Bitka za Vukovar trajala je od 24. kolovoza 1991. do 18. studenog 1991. Agresorska vojska brojila je 50.000, dok je hrvatska strana imala 1.800 branitelja.

Padom grada počela je kalvarija za hrvatsko stanovništvo Vukovara. Gotovo sveukupno nesrpsko stanovništvo grada bilo je protjerano, a mnogi su odvedeni u srpske logore. Oko 260 nemoćnih osoba, kao ranjenici i osoblje bolnice koje se brinulo za njih, odvedeno je na obližnju farmu zvanu Ovčara gdje su bili isprebijani te ubijeni u polju tijekom noći (20. na 21. studenoga 1991.).

Već na sam dan pada Vukovara na drugom dijelu Hrvatske, u Dalmaciji, mjesni Srbi pod pokroviteljstvom JNA na jednak su način ubili 84 osobe u Škabrnji. Povijesna je činjenica da je u Republici Hrvatskoj agresor uništio više od 1.300 katoličkih crkava i samostana. Opljačkana su kulturna dobra, umjetnine, crkveni namještaj. Uništen je krajobraz. Granatirane su bolnice, spomenici kulture nulte kategorije, poput Dubrovačkih zidina, a namjerno je pogođen Muzej starohrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, ustanova koja čuva građu neprocjenjive vrijednosti za hrvatski kulturni identitet.

Fra Ljubomir je istaknuo kako je važno sjećati se „prošlosti, u kojoj smo kroz stoljeća vodili bitku za opstanak. Bitku koja je kulminirala 90-ih godina prošlog stoljeća obranom Domovine i jedinstvom hrvatskog naroda u Domovini i svijetu“.

 „Neka nas zagovara naša Majka Marija koju častimo kao Gospu od Zdravlja, koja je nebrojena puta u našoj povijesti pokazivala svoju majčinsku zaštitu. Ona neka nam daruje zajedništvo u izazovima našeg vremena. Kristu Kralju nam je predati duboke rane naše osobne i zajedničke povijesti kako bismo kroz oslobođenje i ozdravljenje mogli živjeti u miru i zajedništvu u izazovima naših dana. Uskrsno otajstvo rasvjetljava sve naše smrti. Dopire do Vukovara, Škabrnje i svih drugih mjesta i osoba Lijepe Naše koji su bili ljudskom mržnjom napadnuti, poniženi, pogaženi, ranjeni, prognani, razoreni. Preminulima, Gospodine, daruj svoj mir, a sve koji trpe i pate blagoslovi mirom i zdravljem duše, duha i tijela“, zaključio je fra Ljubomir.

Misno slavlje animirali su salezijanski bogoslovi na teološkom studiju u Londonu Frano Bešlić i Ante Bulat. Nakon mise održan je prigodni program koji je animirao zbor mladih Hrvatske katoličke misije London pod vodstvom Ninoslava Bosančića. Klara Romac odsvirala je prigodni komad na violončelu.

Misi i komemoraciji nazočili su predstavnik Ujedinjene Kraljevine u Savjetu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Franko Cetinić, vojni izaslanik brigadir Damir Terzić i hrvatski veleposlanik u Ujedinjenoj Kraljevini Igor Pokaz koji je naglasio da su „Vukovar i Škabrnja istovremeno simboli svih drugih nebrojenih i napaćenih mjesta diljem Lijepe Naše, koja su stajala na braniku domovine; odajući počast Vukovaru i Škabrnji odajemo počast svim braniteljima iz kojega god kraja Hrvatske ili svijeta bili”. „Kroz svo ovo vrijeme, od nastanka slobodne, demokratske hrvatske države pa do danas, iseljena Hrvatska ima iznimno važnu ulogu u zbivanjima u domovini. Tu je naravno uključena i zajednica u Ujedinjenoj Kraljevini, nevelika po broju, ali iznimno značajna po svom radu. Posebno se to odnosi na one prve mjesece i godine stvaranja države kada je trebalo pronijeti istinu o pravednosti naše borbe. Jednako je tako važno i danas širiti istinu o herojstvu Vukovara“, istaknuo je Pokaz. Veleposlanik je pozvao prisutne da „nastave svojim britanskim prijateljima i kolegama govoriti što se zbivalo u srcu Europe u jesen 1991., ali im i predložiti da posjete taj dio Hrvatske. Neka osim Jadrana vide i našu ravnicu i prepoznaju da je svaki dio Hrvatske po sebi poseban i jednako lijep“.