Lužnica: Održano je 49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

U organizaciji Povjerenstva za početnu redovničku formaciju, 9. i 10. travnja u duhovno-obrazovnom centru „Marijin dvor“ u Lužnici održano je 49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica. Okvirna tema ovogodišnjeg susreta bila je „Odnos autoriteta i poslušnosti“. Program je bio donekle skraćen zbog epidemioloških mjera.

U temu je uvela prof. Sanda Smoljo sa svojim zapaženim predavanjem “Dar praćenja u formaciji. Vođenje kolokvija.”

Pater Ilija Grgić, CPPS temi je pristupio kroz tekst iz evanđelja Lk 18, 35-19. Kroz likove Zakeja i slijepca od rođenja, imali smo priliku još jednom upoznati kako je meditirana riječ Božja izvor nadahnuća za traženje odgovora na pitanja s kojima se suočava posvećeni život i redovničke zajednice. U poslijepodnevnom dijelu programa naše sestre domaćini (Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga) obogatile su sudionike i vrijednim kulturnim sadržajem.

Radni dio nastavljen je predavanjem s. Gordane Igrec, FDC. Fokusirajući se na dokumente Crkve, na vrlo jasan i koncizan način između ostalog je predstavila pozitivne i negativne modele autoriteta u zajednici. U večernjim satima prisutni odgajatelji imali su priliku susresti se s temom poslušnosti idealima kroz filmsku umjetnost, gledajući film “Skriveni život” Terrencea Malicka.

Drugog dana Vijećanja svoja predavanja predstavili su s. Ksenija Leko, OSU i fra Slavko Slišković, OP. Temu su mogli proširiti i kroz vlastito iskustvo službe provincijalnih voditelja zajednice. Tijekom radnog dijela Vijećanja dana je mogućnost za osvrte, rasprave, izmjene iskustava, promišljanja, što su sudionici iskoristili i time upotpunili susrete. Uz ovaj radni dio, sudionici su bili obogaćeni duhovnim sadržajima i zajedništvom u molitvenim trenucima svete mise, molitve Božanskog časoslova i euharistijskog klanjanja. Na susretu je sudjelovalo tridesetak odgojitelja i odgojiteljica, različitih redova i kongregacija iz različitih dijelova Lijepe Naše.

D.A.