Makarska: Provincijal blagoslovio samostansko krilo za potrebe Sveučilišta u Splitu

U subotu 4. veljače 2023. godine upriličeno je svečano otvaranje i blagoslov obnovljenog krila našeg samostana u Makarskoj, a za potrebe studija Hotelijerstva i gastronomije u Makarskoj, kao dislociranog studija Sveučilišta u Splitu. Zgrada izvana i iznutra izgleda vrlo lijepo, a uređena je i opremljena prema najvišim suvremenim standardima.

Ceremoniji otvaranja nazočio je provincijal fra Marko Mrše, uz pratnju ekonoma Provincije fra Borisa Čarića. Svečanom činu otvaranja nazočili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Sabora Ante Sanader, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, voditelj studija Ivan Pavić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović i brojni drugi uzvanici.

U sklopu programa otvorenja prigodne pozdravne govore održali su rektor Dragan Ljutić, župan Blaženko Boban, potpredsjednik Sabora Ante Sanader, makarski gradonačelnik Zoran Paunović te premijer Andrej Plenković. U svojim govorima istaknuli su važnost ove obnovljene zgrade koja će služiti visokom obrazovanju, u čemu velike zasluge idu Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja koja je zgradu ustupila. Valja podsjetiti da je tu zgradu, odnosno taj dio Franjevačkog samostana u Makarskoj, poslijeratna komunistička vlast oduzela i pretvorila je u Dom zdravlja, a onda je u njoj dugi niz godina djelovalo poduzeće “Primorje”. Nakon uspostave  hrvatske države, postupak povratka zgrade Provinciji bio je dug i mukotrpan, ali ipak, Bogu hvala, uspješan.

Na kraju pozdravnih govora gore spomenutih govornika, uslijedio je blagoslov zgrade koju je blagoslovio provincijal fra Marko Mrše. Nadamo se da će naraštaji studenata i studentica svojim radom i uspjesima pisati jednu novu i drugačiju povijest, a na temeljima bogate povijesti školstva u Franjevačkom samostanu u Makarskoj.