Sinj: Slavlje primanja i obećanja u Frami Gospe Sinjske

U mjesnom bratstvu Frame Gospe Sinjske u nedjelju 5. veljače 2023. održano je slavlje primanja i obećanja. Misno slavlje predvodio je fra Ivan Čikara, župni vikar i duhovnik u Franjevačkom sjemeništu u Sinju, uz koncelebraciju župnika fra Antonija Mravka, gvardijana fra Marinka Vukmana, duhovnog asistenta Frame i župnog vikara fra Tonija Šimunovića, gvardijana i župnika Župe sv. Ante na Poljudu fra Frane Delića i župnika Hrvaca fra Perice Maslaća. Na slavlju je sudjelovao i Tomislav Jurić, predsjednik Nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži. Potporu sinjskim framašima dali su članovi OFS-a Gospa Sinjska te članovi drugih bratstava sa Šibensko-dubrovačkog područja: Frama Imotski, Frama Vinjani, Frama Runović, Frama Gospa od Zdravlja (Split), Frama Poljud (Split) i članovi Frame iz Hrvaca. Slavlje su uveličali članovi VIS-a „Abba“ iz Župe sv. Ante na Poljudu. Mladi framaši ušli su u crkvu u procesiji, noseći u rukama 52 bijele ruže kao znak zahvalnosti zaštitnici bratstva Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.

Prije početka svete mise predstavnik Frame Gospe Sinjske uime 23 framaša zamolio je da budu primljeni u Mjesno bratstvo Frame Gospe Sinjske. Obred primanja predvodio je duhovni asistent Frame u Sinju fra Toni Šimunović. Nakon obreda primanja počelo je euharistijsko slavlje. Crkva Gospe Sinjske bila je posebno raspjevana duhom mladosti. Predvoditelj misnog slavlja fra Ivan Čikara, na temelju evanđeoskog ulomka (Mt 5, 13-16), u propovijedi je istakao važnost i funkciju soli i svjetla te ih usporedio s vjerničkim životom. Pozvao je mlade framaše da budu sol zemlje i svjetlo svijeta tamo gdje jesu i gdje ih Isus šalje, a njihova dobra djela neka budu vidljiva kao grad na gori. Zazvao je na njih zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske i sv. Franje Asiškog.

Nakon propovijedi uslijedio je Obred obećanja. Predsjednik Frame Gospe Sinjske Dominik Romac prozvao je one koji žele prvi put dati svoja obećanja življenja evanđelja u bratstvu Franjevačke mladeži te one koji žele obnoviti svoja obećanja. Obredu prvih obećanja pristupilo je 26 kandidata, a obredu obnove obećanja troje članova.

Župnik fra Antonio uime gvardijana fra Marinka i fratara Samostana Gospe Sinjske na kraju misnog slavlja pozdravio je i čestitao framašima što su svojom odlukom da iz bližega slijede stope Isusa Krista obogatili Crkvu i Župu Gospe Sinjske. Pozdravio je goste iz drugih bratstava, a posebno je zahvalio fra Toniju Šimunoviću, duhovnom asistentu Frame Gospe Sinjske. Za slavljenike i njihove goste u Samostanu je nakon mise organizirano bratsko druženje i okrjepa.