Maovice (Vrlika): Proslava sv. Jurja

Blagdan sv. Jurja u subotu 23. travnja 2022. okupio je veliki broj mještana i njihovih gostiju na Maovicama. Prije početka procesije u 10:30 župnik fra Mladen Prolić blagoslovio je mali gipsani kip Srca Isusova kojega je iz Njemačke od g. Wolfanga Falkea donijela gđa Boja Markić rođ. Skorup, a restaurirao restaurator Stjepko Krešić.

Kip sv. Jurja u procesiji oko mjesnog groblja nosili su Maovičani, članovi Udruge čuvara Kristova groba, odjeveni u narodnu nošnju. Tijekom procesije župnik je na četiri mjesta blagoslovio polje.

Po ulasku procesije u crkvu uslijedilo je misno slavlje. Župnik je u propovijedi istaknuo sv. Jurja kao primjer nasljedovanja Krista. Preko mise pjevanje je predvodila Petra Milković, voditeljica župnog zbora, a svirala je Lucija Jakelić. Na misi su sudjelovali i članovi vrličke Udruge čuvara Kristova groba, predvođeni arambašom Ivanom Totićem, koji preko 150 godina njeguju svoju tradiciju te djevojke odjevene u nadaleko prepoznatljivu vrličku narodnu nošnju.

Na kraju mise župnik je zahvalio svima koji su pridonijeli proslavi Jurovdana te čestitao onima koji nose ime nebeskog zaštitnika Maovica. Poslije misnog slavlja upriličen je blagoslov spomen-obilježja svim Maovičanima čiji su životi utkani u stvaranje slobodne domovine Hrvatske kojega su dali podići branitelji, mještani i Grad Vrlika. Spomen-obilježje osmislio je i angažirao se oko njegove realizacije gosp. Boškija Giljan, a izrađen je u kamenoklesarskoj radionici „Petrokamen d.o.o.“ u Kaštel Sućurcu.

fra Mladen Prolić