Maovice (Župa Vrlika): Proslava sv. Jurja, zaštitnika mjesta

Jurovdan, blagdan sv. Jurja, zaštitnika Maovica, ove je godine proslavljen u okolnostima epidemije koronavirusa. Vrijeme je bilo sunčano i toplo što je pridonijelo proljetnoj ljepoti Maovica, proslavi Jurovdana i raspoloženju vjernika.

U 10.30 sati župnik fra Mladen Prolić blagoslovio je polje na četiri strane crkve. S obzirom na okolnosti, procesije oko groblja s kipom sv. Jurja nije bilo. Nakon blagoslova polja sv. misu slavio je i propovijedao župnik. Većina vjernika preko mise bila je vani na groblju. U propovijedi, između ostaloga, župnik je rekao kako je sv. Jure kao vojnik živio po Kristovoj riječi te ostao vjeran Kristu uskrslom do prolijevanja krvi. Primjer sv. Jurja, mučenika, govori da čovjek kršćanin može živjeti svoju vjeru i ostvariti poziv na svetost gdje god se nalazio, u svakom pozivu i profesiji, pa i u vojnoj službi.

Svetu misu svojim pjevanjem animirao je zbor mladih uz pratnju Petre Milković, voditeljice. U slavlju svete mise sudjelovali su članovi Udruge čuvara Kristova groba – Vrlika s Maovica predvođeni arambašom Ivanom Totićem.

Na kraju mise župnik je zahvalio uskrslom Kristu Gospodinu što se slavlje sv. Jurja održalo, jer 2020. god. nije bilo vanjske proslave. Zahvalio je i svima koji su pridonijeli proslavi: remeti Slavku i njegovoj supruzi Anki, zboru mladih, čuvarima Kristova groba, gospođi Ivanki Skorup za novi oltarnik, za platno na ambonu te za pokrivalo (palu) za kalež te Ozrenu Milkoviću koji je izvjesio zastave na zvonik …

Župnik je istaknuo kako se ove godine obilježava 120 godina od izgradnje crkve sv. Jurja kako stoji na natpisu iznad ulaznih vrata. Proslava sv. Jurja i ove je godine okupila Maovičane te hodočasnike iz vrličkih naselja i okolnih župa.

fra Mladen Prolić