Marija – 5. 2021.

Marija – 5. 2021. – pdf

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje – MARIJA za svibanj 2021. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Pogledaj Mariju. Uvodnik donosimo u cijelosti:

Supruga poznatoga ruskog književnika F. M. Dostojevskog, vrsna poznavatelja čovjekove duše, pripovijedala je kako je njezin muž svake godine putovao u Dresden u Njemačkoj. Ondje je znao stajati pred slikom Gospe Sikstinske talijanskog majstora Raffaella i satima ju netremice promatrati bez riječi. Jednom ga je pitala zašto to čini, na što joj je odgovorio: ”Činim to zato da ne bih morao pasti u očaj zbog stanja u čovječanstvu!” A gledao je nebesku Majku s malim Isusom u naručju, okruženu anđelima i svetima. Mila pogleda, kao da Isusa želi dati svim ljudima, da im ulije povjerenje i sigurnost. 

Živimo u vremenu koje je dosta nesigurno. Neki su ostali bez posla i nije im lako doći do kruha za sebe i one koji su povjereni njihovoj skrbi. Brojni su zabrinuti za svoju djecu, jer ne vide kako ih uputiti u život i izvesti na pravi put. Neki su bolesni, drugi nemoćni i stari, toliki opet sami i usamljeni, pa ih sve ovo što proživljavamo dovodi ponekad do očaja jer ne vide kako će i gdje naći uporište i sigurnost za život. Kao odgovor na sve to pada mi na pamet misao našega blaženog kardinala A. Stepinca: ”Narod naš neće propasti dok bude imao vjere u Majku Božju.” Naši djedovi i pradjedovi njoj su se povjeravali u najtežim trenutcima, za pomoć joj se utjecali i pouzdavali se u njezin zagovor. U njoj su našli ”Odvjetnicu Hrvatske, najvjerniju Majku” koja ih nikad nije iznevjerila. Stoga ona ”zaslužuje naše najljepše pjesme, najljepše cvijeće, velike napore, zlatne krune, biserje i dijamante. Ali, ne smijemo zaboraviti, da više nego sve to Marija od nas nešto drugo očekuje. Cvijeće vene, pjesme zamiru, a i zlato se gubi. Ali nikada ne vene, nikada ne zamire, nikada se ne gubi duboka, iskrena i djelotvorna ljubav prema Mariji. A što budemo više istinski i duboko ljubili Mariju, koliko budemo više za Mariju živjeli, toliko više će u nama biti, živjeti i rasti Isus Krist”, zaključuje naš bl. Alojzije.

Kao vjernici, u Gospinu svibnju, najljepšemu mjesecu u godini, poput Dostojevskoga, upravljamo i mi nebeskoj Majci ne samo svoje poglede nego još više svoje molitve i prošnje. A ona, svojom majčinskom ljubavlju bdije nad nama, budno nas prati i sluša naše vapaje. I u ovo vrijeme opće nesigurnosti ohrabruje nas da se ne bojimo jer je Isus, naš život, uporište i nada uvijek s nama, kako nam je obećao: „Ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta“ (Mt 28, 20).

Urednik


Kazalo:

Pogledaj Mariju! (Urednik) 161
Mjesta zadivljenosti (Papa Franjo) 164
Obdarena darom govora (I. Bodrožić) 166
Mučna pitanja! A odgovori? (S. Jerčić) 168
Gospa svojih ne napušta (N. Andrić-Novinc) 171
Majka Gospodinova (D. Aračić) 172
Gospin osmijeh (A. B. Periša) 174
Sve s Marijom (M. Sušac) 176
Obitelj – izvor majčinstva (D. De Micheli Vitturi) 178
Kad su počela organizirana hodočašća Gospi u Fatimu?
(P. Lubina) 180
Za promicanje odnosa s Gospom (K. Jolić) 182
Kakva žena! (R. T.) 184
Šutnja i riječi (N. Kuzmičić) 186
Šutnja kao blagoslov (S. Dragun) 187
Majka Kineza (K. Stipanović) 188
Isusova Krunica (4) (Kajo) 190
Oruđe Božjeg milosrđa (A. I. Rozić) 192